Anställd på boende var efterlyst och sålde droger

Publicerad 2020-01-28

Personalen var efterlyst av polis.

En anställd vid ett LSS-boende i Malmö anklagas för att ha använt och sålt droger till brukare under nattpasset.

Saken upptäcktes när personen hamnade i bråk med en boende.

När polis anlände till platsen upptäckte patrullen att den anställda var efterlyst.

Det var i december 2019 som högljutt bråk uppstod under nattskiftet på LSS-boendet mellan en anställd i nattpersonalen och en boende. Bråket slutade med att övrig personal larmade polis.

När polispatrullen anlände gjordes rutinkontroll – som visade att nattpersonalen som varit i bråk också hade en aktiv efterlysning i polisens register.

Men historien slutar inte där.

En vecka efter bråket berättade brukaren för annan personal på boendet att den anställde som hämtats av polis dessutom hade sålt droger på jobbet – och att de också använt droger tillsammans inne på boendet.

Åkt på behandlingshem

Den anställda nattpersonal som anklagats för drogförsäljningen togs med till polisen när man upptäckte efterlysningen och har inte återkommit till arbetsplatsen efter det.

Sektionschefen på boendet har inte heller lyckats få kontakt med vederbörande, för att höra hens version av historien.

Brukaren lades in för avgiftning när det stod klart att det förekommit droger. Efter det byttes LSS-placeringen ut mot plats på ett behandlingshem.

Funktionsstödsnämnden vid Malmö kommun har valt att göra en Lex Sarah-anmälan gällande en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande.

Hur en person som sålt droger, varit drogberoende och efterlyst för brott alls kunnat få jobba vid ett LSS-boende är oklart.