Katja, 44, hittades hängd – anhöriga misstänker mord

Publicerad 2019-09-01

44-åriga Katjas död är en gåta. En kvinna i 40-årsåldern anhölls misstänkt för mord – men släpptes i brist på bevis.

Nu vill Katjas familj att polisen öppnar fallet och utreder den mystiska hängningen.

– Vi kräver att polisen gör en rekonstruktion, säger Monica Karvinen, Katjas syster.

Aftonbladet har, i samarbete med Hem & Hyra, kartlagt omständigheterna kring dödsfallet.

Den 5 april hittas 44-åriga Katja Smith Karvinen död i ett källarförråd på Kungsholmen, Stockholm. En man som kommer ned i källaren ser en kvinna som hänger i ett rep. Repet är fäst i ett rör i taket. Kvinnan har ryggen mot en förrådsdörr och båda fötterna nuddar marken.

Mannen förstår genast att kvinnan är död. Han backar ut från källaren och ringer polisen.

Vid en första anblick ser det ut som Katja har begått självmord men ganska snart fattar polisen misstankar om mord.

– Initialt arbetade man med en hypotes om att det var självförvållat. Men utifrån vissa omständigheter, som man även påträffade, så inledde polisen en förundersökning om mord, säger Debika Ray Berghog, åklagare och förundersökningsledare.

Anhöriga till Katja har också svårt att se att hon skulle ha tagit livet av sig.

– Min första tanke är att någon har drogat Katja. Sedan har någon släpat ned henne i källaren och riggat det, säger Monica Karvinen, Katjas syster.

Anonymt tips

Polisen får även in ett anonymt tips. Tipsaren menar att det finns en person som kan ha motiv och kapacitet att döda Katja.

Under tre månader arbetar polisen med fallet som ett misstänkt mord. En kvinna i 40-årsåldern grips. Hon anhålls men släpps efter ett par dagar.

Katjas kropp skickas till rättsmedicinalverket för obduktion.

Rättsläkare Lydia Kahn reagerar på att det är något konstigt med hängningen. I rapporten skriver hon:

Dessa omständigheter är inte typiska för självförvållad, avsiktlig hängning då det torde krävas många fler moment än vad som vanligtvis ses vid hängning i suicidsyfte.

Misstänker insulinspruta

Polisen misstänker att Katja kan ha injicerats med en insulinspruta. Prover skickas till Tyskland på analys men det skingrar inte dimman kring dödsfallet.

Rättsläkare Lydia Kahn menar att det inte går att dra någon slutsats av resultatet på grund av insuliners instabilitet i vävnader på avlidna.

Slutsatsen blir att dödsorsak inte går att fastställa. Rättsläkaren utesluter dock inte vare sig självmord eller mord. Hon skriver att: Möjligtvis skulle en rekonstruktion av händelseförloppet underlätta bedömningen av vad som faktiskt skett.

I juli tar åklagaren beslut om att lägga ned förundersökningen.

– Vi vet inte vad som är dödsorsaken. Det är avgörande för mitt beslut att lägga ned, säger Debika Ray Berghog och fortsätter:

– Vi har utrett vad som har hänt och varför. Vi har inte fått svar på den första frågan.

Debika Ray Berghog menar att fallet är grundligt utrett men hon utesluter inte att Katja kan ha utsatts för brott.

– Det är inte avskrivet för att något brott inte har begåtts utan det är nedlagt på grund av att det förelegat bevissvårigheter för den här rubriceringen, säger Debika Ray Berghog, åklagare.

Nu tycker anhöriga att polisen skulle ha gjort mer för att utreda Katjas död. Monica Karvinen, Katjas syster, anser att det finns brister i utredningen.

Bland annat fanns det en städerska i fastigheten i anslutning till dödsfallet. Polisen hörde inte henne direkt utan lät henne ge sig av.

”Avskedsbrevet slarvigt skrivet”

Vid husrannsakan hittade polisen ett handskrivet brev i en bokhylla. Det antogs vara Katjas avskedsbrev – men polisen skickade inte det på analys.

– Det behövdes inte tyckte de. Dessutom skulle det ta så lång tid – ett år – att få det analyserat, sa de. Detta eftersom det bara fanns en i hela Sveriges som gjorde sådant, säger Monica Karvinen.

Monica fick uppfattningen att brevet ska ha varit en av anledningarna till att brottsutredningen lades ned. Det är hon kritisk till.

– Det är så slarvigt skrivet. Så skulle inte Katja skriva. Dessutom kändes det inte som ett avskedsbrev utan bara som tankar som hon skrivit av sig. Om det nu var hon som skrev det.

Monica reagerade också på att brevet innehöll ett fel. Katja hade skrivit om sin mammas bortgång. Katja var 19 år när hennes mor dog – inte 18 som det står i brevet.

Analyserades inte

Åklagaren Debika Ray Berghog bekräftar att brevet inte skickades på en regelrätt analys. Däremot jämfördes det bland annat mot annat som Katja skrivit.

– Utifrån vad vi hade i övrigt, kom man fram till att det inte skulle leda framåt att skicka det till NFC, Nationellt Forensiskt centrum. Omständigheterna kring var det hittades påverkade också den bedömningen. Det hittades i lägenheten – men det låg inte framme, öppet.

Anna Thullberg, grova brott i Stockholm, var en av handläggarna av fallet. Hon menar att polisen har gjort allt som står i deras makt för att utreda det.

– Jag tycker att vi har gjort en robust utredning, säger Anna Thullberg och fortsätter:

–Min personliga åsikt är att om man tittar på fakta i ärendet och inte spekulerar så lutar det åt självmord.

Skulle ut och resa

Monica Karvinen har svårt att tro på teorin om självmord då Katja hade uttryckt framtidsplaner. Dels skulle hon ut och resa med sin dotter och dels hade hon bokat träff med vänner nästkommande helg.

– Hon skulle träffa några hon haft en fotostudio med tidigare. De hade planer på att öppna en studio igen.

Familjen har nu överklagat åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen.

– Det är för mycket frågetecken kring dödsfallet. Vi har begärt en rekonstruktion av händelseförloppet. Vi måste få klarhet i vad som har hänt, säger Monica Karvinen.