Linnéa, 27, kraschade Voi – blev svårt skadad

Publicerad 2023-07-04

Efter en utekväll med kompisarna låste Linnéa Parra, 27, upp en elsparkcykel för att ta sig hem.

Sedan minns hon inget mer – förrän hon vaknade på kirurgiska avdelningen på sjukhuset.

– Efter att jag får upp Voi:en är det helt svart, säger hon.

Vid 23-tiden på kvällen den 8 juni skulle Linnéa Parra, 27, och hennes kompisar ta sig hemåt efter en utekväll på O’Learys i centrala Västerås.

– Jag hade druckit kanske två–tre glas bubbel och hade inte tänkt vara ute till särskilt sent, säger hon.

Linnéa bestämde sig för att låsa upp en elsparkcykel från märket Voi. Företaget har infört ett slags alkolås som går ut på att användaren får göra ett reaktionstest i ett spel som är inbyggt i appen.

– Jag fick göra det här först en gång, och sen två gånger, och sen på det tredje försöket så klarade jag av det och fick upp Voi:en. Och sen är det helt svart.

Linnéa Parra, 27, föll från en Voi och fick svåra skador. Bland annat drabbades hon av flera små hjärnblödningar.

”Högerögat sitter helt igenstängt”

Enligt vittnen som var på platsen körde Linnéa iväg med elsparkcykeln och tog sig omkring 50 meter framåt, innan hon krockade med en fot till ett byggstaket.

– Och då har jag krampaktigt hållit tag i styret, flugit rätt över det och slagit i högersidan av ansiktet och halsen, berättar Linnéa.

Linnéa vaknar två och en halv timme senare. Då befinner hon sig på sjukhuset i Västerås.

– Det första jag minns är att mitt högeröga sitter helt igenstängt. De tejpade min läpp, för det var helt öppet ända in till tandköttet. Det första jag tänker är bara att det gör ont i ansiktet.

När hennes sambo kom till sjukhuset fick Linnéa veta vad som hade hänt.

– Han berättade för mig att jag hade ramlat med en Voi. Då började vi gråta båda två. Jag kände: ”jag vet inte var jag är”, jag blev lite tom liksom.

Linnéa Parra ångrar att hon körde elsparkcykel berusad: ”Man har inget omdöme när man dricker”.

Fått mycket stöttning

På sjukhuset konstaterades att Linnéa drabbats av flera små hjärnblödningar i samband med olyckan. Hon blev kvar i flera dagar för observation innan hon skickades hem.

– De sa att jag skulle hem och vila, inte överanstränga mig varken fysiskt eller psykiskt.

På torsdag har fyra veckor gått sedan olyckan. Då kommer Linnéa Parra att få göra en ny röntgen och ytterligare kontroller. Sedan olyckan har hon fått mycket stöttning av sina nära och kära.

– Framförallt min mamma, min sambo och min familj, och min bästa kompis som kört mig överallt för jag får inte köra bil. Min sambo har varit hemma med mig i tre veckor för jag får inte vara ensam sa de på sjukhuset.

Linnéa fick tillbringa flera dagar på sjukhus efter olyckan.

Efter olyckan har Linnéa Parra skrivit om det som hänt sitt Instagramkonto och blivit intervjuad av Vestmanlands Läns Tidning. Hon har fått mycket stöttning även där, men många har också ifrågasatt varför hon valde att köra elsparkcykel när hon var berusad.

Hon säger att hon aldrig tänker göra det igen.

– Man har inget omdöme när man dricker. Så man ska absolut inte dricka och köra.

Elsparkcykelolyckorna ökar

Många av de som hört av sig till Linnéa har också varit med om elsparkcykelolyckor. Att olyckorna blir fler uppger också Transportstyrelsen, som rapporterat att cirka 3 300 personer skadades i elsparkcykelolyckor under 2022. Antalet olyckor ökade med 35 procent jämfört med 2021.

Linnéa vill uppmana alla att bara köra elsparkcykel nykter, och att använda hjälm.

– Jag vill verkligen gå ut till alla och säga: var försiktiga! Hjärntrötthet, huvudvärk, yrsel och borrning av tänder och allt vad det är, det är liksom inte värt för att man ska ta sig hem. Boka hellre en taxi eller vad som helst.

Men hon är också kritisk till hur Voi:s alkoholtest funkar.

– Jag fick göra det tre gånger. Den borde ha stängt av mig direkt när jag inte klarade det. Den borde stängt av mig och låst ut mig i tolv timmar eller något, säger Linnéa Parra.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Voi:s Sverigechef Viktor Olejnik att företaget jobbar med flera åtgärder för att undvika olyckor, bland annat sänkt hastighetsgräns på kvällar.

”Om användaren misslyckas med reaktionstestet uppmanar vi denna att ta en taxi istället. Det är extremt viktigt att välja bort elsparkcykeln om man har druckit alkohol”, skriver Viktor Olejnik.

Följ ämnen i artikeln