Sverige kan få flest fångar i EU

Publicerad 2024-01-13

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Sverige kan få flest fångar per capita i EU.

Om Tidöpartiernas lagförändringar går igenom kan det bli 35 000 fängelseplatser.

– Vi är mitt i kanske den största förändringen i modern tid för Kriminalvården, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i Ekots lördagsintervju.

I dag sitter 6 000 personer i svenska fängelser. Men platserna är fulla och Kriminalvården har i uppdrag att skapa fler då fler personer väntas dömas till fängelse de kommande åren.

Ifall Tidöpartiernas 13 förslag till förändring på straffområdet, med bland annat dubbla straff för gängkriminella och slopad villkorlig frigivning skulle antalet fångar nå upp till 35 000. Detta enligt en beräkning som Kriminalvården sammanställt i en rapport.

Om det blir verklighet skulle Sverige bli det land i EU med flest frihetsberövade per capita.

”Ett högt scenario”

Men myndigheten har beräknat att få klart 27 000 platser på häkten och fängelser, vilket Holmgren tror kommer räcka.

– 35 000 är ett högt scenario som vi inte alls är säkra på. Vi är trygga med att vi har gjort våra bästa möjliga bedömningar, men det är teoretiskt. Det bygger till exempel på att regering och riksdag helt och hållet tar bort reglerna om villkorlig frigivning som skulle få stor effekt och det vet man inte hur det blir med det i slutändan till exempel, säger Martin Holmgren till Ekots lördagsintervju.

Följ ämnen i artikeln