Arborelius pekas ut som påvekandidat

TT

Publicerad 2024-04-04

Den svenske katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius. Arkivbild.

Den svenske katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius nämns i fransk press som en möjlig påvekandidat, skriver tidningen Dagen.

Det är dagstidningen Le Figaro som i en artikel spekulerar om tiden efter nuvarande påve Franciskus. De första två namnen är italienaren Pietro Parolin, Vatikanens ”utrikesminister”, och den ungerske ärkebiskopen Péter Erdö.

Men Arborelius är den tredje person som ”återkommer i samtalen om möjliga efterträdare”, skriver Le Figaro, och konstaterar att svensken ”figurerar i både konservativa och progressiva kretsar”.

Tidningen skriver att Arborelius är ”först och främst en bönens man men också en uppmärksammad teolog, engagerad i ekumeniken”. Att han kommer från ”ett mycket sekulariserat land där katolicismen är i minoritet” beskrivs som en fördel.

”Denne kardinal, som ännu inte är särskilt känd, åtnjuter också en tydlig karisma, vilket är något oumbärligt för en påve”, skriver tidningen.

I en längre artikel går Le Figaro igenom den kraftiga inomkyrkliga kritiken mot Franciskus, och nämner flera andra möjliga påvekandidater.

En av dem, den filippinske kardinalen Luis Antonio Tagle, låg tidigare i år i topp på spelbolagens vadslagningslistor som efterträdare.

Arborelius finns inte med på de listorna.

Han har förklarat för Dagen att han inte tänker kommentera artiklarna.

Påve Franciskus och kardinalen Anders Arborelius.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln