C: Halv miljard till spårväxlar

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-04-10

Järnvägen är sliten på många håll i Sverige och behöver underhållas. Arkivbild.

Centerpartiet presenterar i sin skuggbudget en satsning på 500 miljoner kronor för att reparera växlar i järnvägen. Medlen räcker till att byta ut uppemot 100 spårväxlar, enligt partiet.

– Sveriges infrastruktur håller nu på att braka ihop fullständigt. Vi har sett det hela vintern. Räls och vägar i vårt land är så illa eftersatta att det börjar bli en fråga för vårt lands säkerhet, säger partiledaren Muharrem Demirok.

Närmare 1 900 spårväxlar är redan i dag uttjänta och varje år uppnår 150 växlar sin tekniska livslängd, enligt Trafikverket.

– Det innebär att det blir över 30 miljarder i eftersatt underhåll, säger talespersonen Ulrika Heie (C) och nämner att åtgärder behövs i både räls, slipers, befästning och växlar.

C vill finansiera en del av den stora underhållsskuld som Sverige har på infrastrukturen genom att gå över till ett balansmål i statens budget.

Regeringen presenterar sin budgetproposition den 15 april, därefter lägger oppositionen sina budgetmotioner – även kallade skuggbudgetar.

Följ ämnen i artikeln