EU kramar Balkan – på avstånd

Sofia, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-05-17

Solen skiner över EU:s stats- och regeringschefer som samlas i Sofia till gemensamt gruppfoto med ledarna från sex länder på västra Balkan.

Kom gärna närmare, hälsar EU till de sex länder på västra Balkan som drömmer om framtida medlemskap.

Nya satsningar och samarbeten ska till – men om framtida medlemskap sägs inget nytt.

Trots löften om ökat stöd och närmare samarbete är det fortsatt långt kvar till EU-medlemskap för Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien.

Statsminister Stefan Löfven (S) betonar att det gäller för de sex att uppfylla de formella krav som ställs innan de kan bli medlemmar. Och han vill inte tala om något år för när det kan ske.

– Självklart vill de att de ska gå så fort som möjligt, så är det. Men vi måste vara tydliga med att kriterier måste vara uppfyllda, säger Löfven efter torsdagens EU-toppmöte i Sofia med de sex länderna.

Namntvist

Sextetten har kommit olika långt i sina EU-ambitioner. Montenegro och Serbien förhandlar formellt och det hoppas även Makedonien och Albanien få klartecken till i sommar.

För Makedoniens del finns ökat hopp om en lösning av den segslitna namntvist med Grekland som länge förhalat EU-närmandet.

– Vi har diskuterat en lösning till namnfrågan som kan vara acceptabel för båda sidor, men vi måste ha fortsatta diskussioner i våra länder, säger den makedonske premiärministern Zoran Zaev efter samtal under toppmötet med grekiske kollegan Alexis Tsipras.

Från svensk sida vill Stefan Löfven inte ge några klara besked om regeringen kommer att säga ja eller nej till att öppna förhandlingar med de två länderna. Danske kollegan Lars Løkke Rasmussen säger dock till nyhetsbyrån Ritzau att han inte anser att länderna ännu är redo.

Svag aptit

EU försöker fortsatt krama Balkanländerna lite på avstånd. Att stöta bort dem är ingen intresserad av, inte minst med tanke på det ökande intresse för området som både Ryssland och Turkiet har.

– Jag var väldigt öppen med dem och sade att aptiten för en utvidgning i Europa efter de senaste åren inte har ökat, utan snarare tvärtom. Det är lika bra att vara ärlig. Men det innebär inte att vi ska ta bort det från agendan. Vi vill ju också av egna säkerhetsskäl se till att de närmar sig. För det finns ju andra aktörer som vill vara där och dominera, säger statsminister Stefan Löfven efter mötet i Sofia.