Avslöjar: Så tas ett högskoleprov fram

Uppdaterad 2015-03-10 | Publicerad 2014-04-03

Provutvecklaren lär dig allt om provet

Har du undrat hur ett högskoleprov tas fram?

Här benar provutvecklaren, Maria Johansson, ut alla frågetecken.

– Det är många olika faser innan provet är klart, vi har många saker att ta hänsyn till, säger hon.

Maria Johansson, provutvecklare.

På lördag är det dags. Då ska tusentals svenskar bänka sig med papper och penna för att skriva årets högskoleprov.

Men hur går det egentligen till och vem bestämmer vilka frågor som kommer?

Maria Johansson arbetar som provutvecklare på Umeå Universitet. Hon är en av tolv personer som arbetar med att ta fram högskoleproven varje år.

– Det första jag gör är att producera och pröva ut olika uppgifter. Det innebär att jag tar fram olika uppgifter som jag tror är lämpade att ha med i ett prov. Sedan får en lokal referensgrupp titta på frågorna och komma med respons. I samband med provdagen prövas de nya uppgifterna ut på olika provorter, vilket ger oss tillförlitlig data. På så sätt ser vi hur svaren fungerar och om frågorna är för lätta eller svåra, säger hon.

Frågorna plockas från databank

De frågor som uppfyller kvalitetskriterier och krav hamnar i en databank, och därifrån plockas sedan uppgifterna till det skarpa provet, vilket granskas av en nationell grupp med forskare och professorer innan det skickas till tryck.

Maria tillägger även att det tar cirka ett år från det att hon sätter igång till att provet går i tryck. Däremellan sker flera olika faser.

– Nu jobbar jag med vårprovet 2015. Det har jag precis skickat i väg för granskning nu, säger hon.

Bästa tipsen inför lördag

Flest personer som gör högskoleprovet är mellan 20-25 år. Att ha chansen att göra högskoleprovet och få ett bra resultat kan vara din väg till drömutbildningen.

Mellan en och två procent varje år når drömgränsen 2.0 vilket är högsta resultatet man kan få.

Men för att nå dit krävs oerhört många saker.

Maria Johansson, som utvecklat och tagit fram provet i många ger här sina bästa tips för att lyckas på lördag.

– Att repetera matte A kursen är inte så dumt. Sen ska man läsa mycket böcker och tidningar för att på så sätt få upp läshastigheten och ordkunskapen. Just orddelen kräver att man lär sig svåra ord vilket man enkelt kan lära sig i förväg om man vill. Där kan man tjäna många poäng.

Sista tipsen inför provet

På lördag är det dags, vilka är dina sista minuten tips?

– Då tycker jag man ska ladda ner gamla prov fram tills lördag. Öva gärna under tidspress. Det finns även facit att ladda ner så man ser hur många rätt man får. Sov ordentligt innan lördag och var utvilad. Försök inte stressa upp dig om du inte kan någon fråga, gå vidare och våga chansa, avslutar hon.

Följ ämnen i artikeln