Kommunens kalendrar stoppas – efter orden om kvinnor

Publicerad 2018-12-20

”Det finns bara två slags kvinnor här i världen. Kvinnor som alltid talar och kvinnor som aldrig tiger", så lyder ett av citaten som man har kunnat hitta i Bollnäs kommun egenproducerade väggkalender, skriver Hela Hälsingland.

I cirka 20 års tid har Bollnäs kommun haft egenproducerade väggkalendrar som gjorts på centraltryckeriet. Men från och med i år får inte längre personalen sätta upp kalendrarna. Detta har att göra med citaten under kalenderns bilder.

"Att träta med en kvinna är som att försöka läsa en tidning i storm", "Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron", "De flesta flickor skulle inte drömma om att göra de saker de drömmer om" och "Det finns bara två slags kvinnor här i världen. Kvinnor som alltid talar och kvinnor som aldrig tiger", är några exempel, skriver Hela Hälsingland.

”Gjorts på eget bevåg”

Kommunchefen Andreas Johansson har gått ut med information på kommunens intranät om att kalendrarna inte får synas i stadshuset.

– När jag fick kalendern till mig såg jag att det fanns ordstäv på den som kommunen inte står bakom och inte heller vill förmedla. Därför har jag beslutat att den inte får distribueras eller hängas upp i kommunens lokaler, säger han till Hela Hälsingland.

Enligt honom är det första gången han kommit i kontakt med kalendrarna, och vet därför inte hur många som tryckts upp under åren – eller kostnaden.

– Såvitt jag vet finns det inget uppdrag att göra dem, utan det har gjorts helt på eget bevåg.

Bilden har inget med händelsen att göra.

”Väldigt uppskattade”

Enligt chefen för kommunens IT-enhet och ansvarig för centraltryckeriet, Kristofer Ljungberg, har det tryckts cirka 140 kalendrar de senaste 20 åren.

– De har generellt sett varit väldigt uppskattade under alla dessa år, och är än i dag. Men de som tyckt om dem kanske inte läst citaten. Det hade inte heller jag gjort, säger han till Hela Hälsingland.

Det ska ha kostat omkring 500 kronor att trycka upp dessa. Hur det blir med dem framöver kan han inte svara på, men om de fortsätter att göra kalendrar blir det utan citat, skriver tidningen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln