Valet 2018

Så laddar partiledarna inför kvällens debatt

avNiklas Ornerud

I kväll smäller det.

Valets viktigaste debatt, där partiledarna själva får sätta agendan, drar i gång klockan 19.00.

Så här ser partiledarna på kvällen.

Skandiascenen på Cirkus är skådeplats för Aftonbladets partiledardebatt. Alla partiledare har svarat på två frågor inför kvällen.

1. Vad blir viktigast för dig i kväll?

2. Vad kommer du ha för taktik i debatten?

Foto: AFTONBLADET

JAN BJÖRKLUND, LIBERALERNA

1. – 17,5 procent av eleverna i högstadiet är inte behöriga till gymnasiet. Siffran har aldrig varit högre. För mig blir det viktiga att berätta vad jag vill göra för att fler ska klara skolan. Det handlar om kraftigt höjda lärarlöner, mer ordning och reda i klassrummen och tidigare betyg.

2. – Jag kommer ta på mig min blå skjorta, kavla upp ärmarna och berätta varför Sverige behöver en Alliansregering med ett starkt liberalt parti.

Foto: AFTONBLADET

ULF KRISTERSSON, MODERATERNA

1. – Att få prata om Sveriges problem och hur vi vill ta tag i dem.

2. – Jag kör inte med taktik. Fler borde förklara sin egen politik i stället för att förtala motståndarnas.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

JONAS SJÖSTEDT, VÄNSTERPARTIET

1. – Jag hoppas att tittarna får en tydlig bild av vad Vänsterpartiet står för. Runt om i Sverige ser jag hur ojämlikheten har ökat. Vi kan göra något åt det. Jag vill se ett samhälle för alla, inte bara för de rikaste.

2. – Jag tänker prata om vad Vänsterpartiet ska göra för att skapa ett mer jämlikt samhälle för alla. Det där med taktik och politiskt spel kan andra partier få ägna sig åt.

Foto: AFTONBLADET

STEFAN LÖFVEN, SOCIALDEMOKRATERNA

1. – Jag vill att debatten ska handla om hur vi ska förbättra välfärden i Sverige. Vi behöver anställa tusentals medarbetare i sjukvården, höja pensionerna, bygga ut äldreomsorgen och stärka polisen och försvaret. Det kommer vi klara. Men då måste vi prioritera att investera i välfärden, och inte låta pengarna gå till stora skattesänkningar. Det är vi och ekonomerna helt eniga om. Då finns det inte utrymme för stora skattesänkningar för de rikaste. Tvärtom är det dags att banker och kapitalägare bidrar lite mer så vi kan höja pensionerna och se till att det finns mer poliser på gatorna.

2. – Jag vill göra det tydligt vilka alternativen är i det här valet. Vi socialdemokrater vill använda den ekonomiska styrka Sverige har till att utveckla och förbättra vår välfärd. Vi kommer alltid prioritera det högre än skattesänkningar för de rikaste. Sen vill jag syna Sverigedemokraterna. Utöver att de har rasistiska företrädare har de en politik som skulle lämna stora hål i välfärden och en partiledare som inte ens kan svara på frågor om sin egen budget. Det är inget parti att förlita sig på och socialdemokrater är garanten för att de aldrig ges något avgörande inflytande över svensk politik.

Foto: AFTONBLADET

ANNIE LÖÖF, CENTERPARTIET

1. Att visa på att det behövs ett nytt ledarskap som kan ta Sverige framåt. Det blir viktigt att lyfta behovet av att ge små företag stora möjligheter, att få fram att vi vill öka tryggheten i hela landet, med såväl en närmare vård och mer tillgänglig polis. När vi debatterar miljö kommer jag lyfta fram att vi ska stoppa utsläppen, inte utveckligen. Klimatet är en ödesfråga och då måste vi fokusera på ny teknik och nya innovationer som kan ge resultat. 

2. Att lyssna på mina motståndare och att svara på de frågor som jag får. Det är alldeles för ofta politiker undviker att svara på frågor. Men jag kommer också vilja visa på de värderingsmässiga skillnader som finns, för det är verkligen ett värderingsval som väntar. Då blir det viktigt att visa på att Centerpartiet är en liberal kraft som står för öppenhet, jämställdhet och medmänsklighet.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

GUSTAV FRIDOLIN, MILJÖPARTIET

1. – Klimatet. Vi är kanske den första generationen som vetat enligt vilken måttstock våra barn kommer döma oss. Gjorde vi allt vi kunde för att undvika en fullskalig klimatkatastrof, eller tittade vi åt andra hållet och hoppades att någon annan skulle göra jobbet? Så många ser nu vad som behöver göras, valet 2018 är ett klimatval.

2. – Det handlar om att visa att klimatfrågan handlar om politik och att det finns tydliga skillnader mellan partierna. Fem partier går till val på att skattebefria flyget och skära i miljöpolitiken. Centern vill skära bort var fjärde krona ur miljöbudgeten, Moderaterna var tredje. Det håller inte. När det kommer till kritan finns det bara ett parti som sätter miljön först, det är Miljöpartiet, och det hoppas jag kommer bli tydligt för tittarna.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

JIMMIE ÅKESSON, SVERIGEDEMOKRATERNA

1. – Alla politikområden är på olika sätt viktiga, men invandringspolitiken, sjukvården och kriminalpolitiken ser jag som särskilt viktiga att lyfta.

2. – Att tydliggöra att det bara finns ett alternativ om man vill ha förändring på riktigt, Sverigedemokraterna. Både de rödgröna och Alliansen är direkt ansvariga för de problem vi har i Sverige idag.

Foto: AFTONBLADET

EBBA BUSCH THOR, KRISTDEMOKRATERNA

1. – Det här valet är ett val om vilka värderingar vi vill ska prägla vårt samhälle. Om prioriteringar. Mer tid för barnen i förskolan eller mer genusflum. Fler otrygga bostadsområden eller fler poliser. Fler kommunala skrytbyggen eller fler äldreboenden. Men det viktigaste för mig blir sjukvården. De fördubblade vårdköerna är de rödgrönas enskilt största misslyckande.

2. – Jag är först ut, så jag planerar att försöka sätta tonen genom att lyfta våra konkret förslag för att förbättra välfärden. Jag hoppas fler kommer vilja prata om sin politik och sina prioriteringar.

ARTIKELN HANDLAR OM