Polisens spår: En cigarett

Uppdaterad 2012-02-08 | Publicerad 2012-02-07

Huggna 10-åringens bästis: Knivmannen dök upp från ingenstans

Polisen finkammade brottsplatsen efter viktiga bevis.

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Plötsligt attackerades den tioåriga flickan på skolgården och fick en kniv i halsen.

Polisens teori är att en ensam förvirrad man ligger bakom vansinnesdådet, erfar Aftonbladet.

Flickan är nu vaken och sitter upp.

– Hon kommer klara det, hon är en stark tjej, säger en i flickans familj.

LETADE EFTER SPÅR Ett intensivt polisarbete pågick i går på Bergsgårdsskolan i Hjällbo utanför Göteborg efter att en 10-årig flicka påträffats med en kniv i kroppen. Enligt en källa är polisens huvudteori att flickan har blivit attackerad av en förvirrad person.

Efter att ha varit nersövd efter operationen har den tioåriga flicka som knivskars på en skola i Hjällbo nu kunnat väckas.

För familjen har det senaste dygnet varit en mardröm. De har levt i ovisshet och varit oroliga eftersom läkarna informerat om risken att ryggmärgen tagit skada av knivhugget. Nu tycks de äntligen kunna pusta ut.

– Det är ett mirakel. Efter operationen har det gått mycket bra och hon kopplades bort från respiratorn. Hon sitter upp och kan prata, säger en i flickans familj.

Läget för flickan beskrivs som stabilt.

– Hon kommer klara det, hon är en stark tjej.

Polisen har ännu inte förhört flickan efter operationen men ska göra ett försök att prata med henne under dagen.

Kniven kvar i halsen

Det var i går förmiddag den tioåriga flickan och en kompis var på väg tillbaka till Bergsgårdsskolan i Hjällbo . De hade varit hemma och hämtat vantar – när flickorna kom in på skolgården slog gärningsmannen till.

Mannen dök upp från ingenstans, berättar flickans nioåriga bästis som stod bredvid:

– Jag såg blod när jag kom fram. Hon sa: ”Jag tror jag har fått en kniv i halsen”, säger kompisen till Metro.

På marken låg tioåringen – med kniven i halsen.

Kompisen trodde först att tioåringen blödde näsblod, sen såg hon mannen som springande försvann från platsen.

”Hade något i munnen”

– Jag kände inte igen honom. Han hade vita byxor och en svart skinnjacka på sig och så hade han något i munnen, säger nioåringen till Metro.

Hon sprang direkt och slog larm i lärarrummet.

– Jag blev hämtad av hennes kompis och när jag kommer ut på skolgården ligger flickan och blöder, säger skolsköterskan Farideh Bazrafshan till Dagens Nyheter.

Även rektorn Jan Niklasson var tidigt på plats.

– Vi försökte hålla undan folk. Som tur var så var det väldigt sparsamt med barn. Och så försökte vi lugna flickan, säger han.

En handfull barn blev vittnen till händelsen. Enligt vissa uppgifter hade flickan hittat en kniv och var på väg att säga till sin lärare när gärningsmannen slog till.

– Hon visste inte att han var bakom. Sedan puttade han henne. Hon fick kniven i halsen, säger en annan flicka som såg hur mannen flydde.

Andra barn på skolan kunde bara höra flickans rop eka mellan husfasaderna:

– Hon skrek rakt ut till tre killar på skolgården att de skulle hjälpa henne.

Enligt de första uppgifterna var gärningsmannen i 20-årsåldern. Polisen ändrade sig senare till att han kan vara allt mellan 15 och 30.

Sprang i väg

Efter attacken ska han ha sprungit i väg och ställt sig bakom ett hus vid en skogsdunge.

– Vi såg mannen. Han gömde sig och hade en brun jacka, säger den andra flickan till Aftonbladet.

Polisen rubricerar attacken som försök till mord eller dråp. Den tioåriga flickan har opererats och hölls i natt nersövd på Sahlgrenska sjukhuset

– Polisen hann hålla förhör med henne och då sa hon att hon inte kände igen mannen, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Ett av de hetaste spåren är en glödande cigarettfimp som hittats på brottsplatsen. Den ska nu finkammas efter DNA och kan bli det avgörande beviset.

– Han hade en cigarett, säger ett vittne till Aftonbladet.

Enligt en källa med insyn i utredningen är polisens huvudteori att attacken utfördes av en förvirrad person.

– I nuläget har vi inget motiv och vi kan inte utesluta att det är en ensam galnings verk, säger Björ Blixter.

FLERA DÅD SOM SKAKAT SVERIGE

6 juli 2007: Norba, 16, huggs ihjäl av en 39-årig man i Södertälje. Gärningsmannen hade vårdats av psykiatrin i Södertälje under tio års tid och hade sökt hjälp bara en halvtimme före dådet.

25 januari 2007: En 27-årig man hugger ihjäl Tobias, 8, som var på väg hem från skolan i Norrahammar i Jönköping. 2004 fick 27-åringen diagnosen schizofreni och tvångsvårdades, men släpptes fri då han ansågs tillräckligt frisk. Han blev sämre men inga tvångsåtgärder vidtogs.

19 oktober 2004: Mohammed, 8, dödas med flera knivhugg i ryggen av en okänd gärningsman på Åsgatan i Linköping. När Anna-Lena Svensson, 56, rusar fram till Mohammed mördas även hon. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

11 september 2003: En 23-årig psykiskt sjuk man knivhugger 5-åriga Sabina till döds utanför hennes dagis i Arvika. Dådet uppges vara inspirerat av mordet på Anna Lindh. Tre dagar före mordet hade gärningsmannen flyttats från en låst psykiatriavdelning till en öppen.

POLISENS 4 BEVIS

1 Cigaretten
Polisen finkammade skolgården och hittade en fimp. Flera vittnen säger också att gärningsmannen rökte.

2 Jackan
Vittnen har pekat ut en man i svart/brun jacka och vita byxor. Polisen säger sig även i övrigt ha ett starkt signalement, men vill inte gå ut med detaljer.

3 Kniven
Beskrivs som stor och vasseggad, mer som en morakniv än en kökskniv. Utredarna hoppas hitta fingeravtryck eller dna på kniven.

4 Filmerna
Polisen har beslagtagit övervakningsbilder från närområdet, och spårvagnarna, och eventuella filmer från privatpersoner.