Vd på jordnötsföretag får 28 års fängelse

Publicerad 2015-09-22

Nio döda och hundratals sjuka efter salmonellautbrott

Salmonellautbrottet kostade nio människor livet och gjorde hundratals sjuka.

För ett år sedan fälldes den tidigare vd:n Stewart Parnell för att medvetet ha sålt smittat jordnötssmör och för att ha fejkat labbrapporter som intygade att produkterna var säkra.

Nu döms han till 28 års fängelse.

Salmonellautbrottet under 2008 och 2009 kostade nio människoliv och gjorde hundratals amerikaner över hela landet sjuka. 

Företaget Peanut Corporation of America fick återkalla mängder av produkter som tillverkats i fabriken i staden Blakely i delstaten Georgia.

I september 2014 fälldes företagets tidigare vd och ägare Stewart Parnell, 61, för att medvetet ha sålt smittade livsmedel och för att ha fejkat labbrapporter som intygade att produkterna var säkra.

När han nu döms till 28 års fängelse innebär det ett av USA:s strängaste straff någonsin för ett livsmedelsrelaterat sjukdomsutbrott, enligt AP.

”Tänker på er varje dag”

Under rättegången i en domstol i Georgia på måndagen sa Stewart Parnell att han var ”väldigt ledsen” över att förhållandena på hans fabrik orsakat det stora salmonellautbrottet.

Med skakig röst vände han sig till offrens anhöriga och bad dem om förlåtelse.

– Jag tänker på er varje dag, sa han enligt AP.

Han medgav att det varit problem på fabriken men nämnde inte de mejl och dokument som visar att han medvetet sålt smittat jordnötssmör och fejkat labbrapporter.

Brodern döms till 20 år

Även Stewart Parnells bror Michael Parnell döms till ett hårt straff för sin inblandning i härvan.

Han ska avtjäna 20 år i fängelse för att i sin roll som matagent ha försett livsmedelsjätten Kellogg's med smittad jordnötspasta från sin brors företag.

Dessutom döms fabrikens kvalitetsansvariga Mary Wilkerson till fem års fängelse, rapporterar AP.

Följ ämnen i artikeln