Lugna gatan är inte alls så lugn

Uppdaterad 2019-10-22 | Publicerad 2015-12-09

De skulle skapa lugn i Husby efter upploppen.

Men trygghetsvärdarna både hotar och slår invånarna, är dömda för våldtäkt och fortsätter vara kriminella, enligt SVT:s Uppdrag granskning, som avslöjar att lugnet kommer till ett högt pris.

Efter upploppen i Husby 2013 anlitade Stockholms stad Lugna gatan för att förhindra nya kravaller och återställa ordningen.

Lugna gatan är en verksamhet inom Fryshuset, en andra chans för kriminella unga att förändras och bli en del av samhället.

Det är ingen hemlighet, utan själva kärnan, att ungdomarna som anställs har ett kriminellt förflutet.

Åtta miljoner

Dock ska man ha tagit avstånd från sitt förflutna och man får inte ha begått brott de senaste tre åren för att komma i fråga som trygghetsvärd.

Lugna gatans metod består av ömsesidig respekt och icke-konfrontation.

Stockholms stad har betalat 8 miljoner det senaste året för att Lugna gatan ska patrullera i Husby.

Nu visar Uppdrag gransknings kartläggning att Lugna gatan inte lever upp till sina egna regler.

I programmet vittnar tidigare trygghetsvärdar om att lugnet bokstavligen tvingas fram ur rädsla genom hot och våld.

Ledde rånet mot pantbanken

– Det blir lugnt men vad du lär folk är att fortsätta lösa problem med våld, säger Paolo Roberto, som själv var med vid starten av Lugna gatans föregångare Non Fighting Generation, i programmet.

En av Lugna gatans projektledare i Tensta var också, enligt Uppdrag granskning, ledare för rånet mot en pantbank i Västerås i juni i år. Bytet blev 6 miljoner kronor men alla inblandade greps direkt av en förvarnad polis. Vid tiden för rånet var han anställd av Fryshuset i Hammarbyhamnen.

Begärde inget registerutdrag

I programmet berättar man också om en man som dömts för gruppvåldtäkt i området och sedan får anställning som trygghetsvärd, och om en 19-åring, dömd för misshandel och dödshot mot en 14-åring i området, som också anlitas som trygghetsvärd.

Efter kravallerna i Husby ansågs läget så akut att Lugna gatan inte ens begärde in utdrag från belastningsregistret för dem som skulle anställas som trygghetsvärdar.

– Vi missade det, säger Fryshusets vd Johan Oljeqvist som en förklaring till att man anställt en person dömd för sexbrott i strid mot sina egna regler.

 

Uppdrag granskning om Lugna Gatan sänds i kväll, onsdag, på SVT1 kl 20.00

ANNONS

Följ ämnen i artikeln