Svagt övertag för ja-sidan i Grekland

Uppdaterad 2015-07-03 | Publicerad 2015-07-02

Greklands ödesval närmar sig.

Ilskan över sparkraven står mot rädslan för kaos.

Den senaste undersökningen pekar på en knapp seger för ja-sidan.

På söndag hålls folkomröstning i Grekland. Invånarna ska ta ställning till de villkor som långivarna ställer – för att fortsätta att stödja det krisdrabbade landet.

Omröstningen i den komplicerade frågan har utlysts med mycket kort varsel, något som har lett till hård kritik från Europarådet.

Från EU-håll hörs varningsrop om att nej innebär slutet för Grekland som euroland och kommer att leda till en så kallad "grexit", att landet lämnar euron och återgår till drachmen som valuta.

Vill rädda sparpengar

Något som premiärminister Alexis Tsipras, som propagerar för ett nej i omröstningen, ihärdigt förnekar.

Sparkraven från den så kallade trojkan – EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden – har under lång tid varit impopulära i Grekland. Samtidigt är en stor del av befolkningen rädda för att lämna euron. De senaste dagarna har folk köat för att ta ut sina sparpengar på bankerna.

Och enligt en undersökning av BNP Paribas på onsdagskvällen, som återges i tidningen The Independent, har den rädslan nu tagit överhand.

Hotar med att avgå

43,4 procent av grekerna säger i undersökningen att de kommer att rösta ja till långivarnas krav.

39,3 procent uppger samtidigt att de ska rösta nej.

Men ja-sidan gör klokt i att inte ta ut segern i förskott. En tidigare mätning från institutet Prorata visade på ett övertag för nej-sidan.

Och fortfarande uppger sig nästan var femte grek ännu inte ha bestämt sig.

Greklands vänsterregering vann valet på att riva upp långivarnas hårda sparkrav. På torsdagsförmiddagen uppgav finansminister Gianis Varoufakis att han kommer att avgå om ja-sidan vinner.