Sida kände till sexköp – beviljade miljonbistånd

Publicerad 2018-02-14

Sida kände till misstankar om att en chef inom hjälporganisationen Oxfam var sexköpare.

Trots det beviljades ett stort bistånd till mannens projekt, riktat till utsatta kvinnor i Tchad 2008.

– Jag tog emot de här uppgifterna och lämnade över till juristerna, men sen minns jag inte vad som hände, säger Per Byman som då var ansvarig för humanitära projekt på Sida.

Nu fryser Sida bidragen till projektet, uppger DN.

I Storbritannien växer skandalen kring hjälporganisationen Oxfam. Regeringen hotar med att dra in stödet till organisationen efter avslöjanden om att flera biståndsarbetare köpt sex i Haiti efter jordbävningen. Anklagelserna sträcker sig upp i toppen av Oxfams hierarki, då chefen för insatsen i Haiti, Roland van Hauwermeiren, pekas ut som en av sexköparna.

Sida visste

Redan 2008 tog Sida emot ett larm om att Roland van Hauwermeiren kan ha köpt sex under sina uppdrag i fält. Det avslöjas i en rapport från brittiska Irin News.

Det var en svensk kvinnlig biståndsarbetare som reagerade i samband med att Oxfam ansökte om ett miljonbidrag från Sida till ett projekt i Tchad.

Kvinnan hade arbetat med Roland van Hauwermeiren i Liberia och ertappat honom med sexköp. Han var då anställd på hjälporganisationen Merlin som numera har gått samman med Rädda barnen. Kvinnan slog larm om van Hauwermeiren 2004 och han skickades hem från uppdraget.

Trots det hade han gått vidare till ett toppjobb inom Oxfam och stod 2008 som ansvarig för projektet i Tchad inriktat på kvinnofrågor.

– Jag tog emot uppgifterna om mannen och trodde på dem eftersom kvinnan som larmade var en av de bästa fältarbetare jag någonsin jobbat med, säger Per Byman.

Hur agerade du på uppgifterna?

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra eftersom det inte fanns någon fällande dom i juridisk mening. Jag minns att jag tog det vidare till juristerna, för jag ville undersöka om det på något sätt kunde hindra oss att ge bistånd, men sedan vet jag faktiskt inte vad som hände.

Sidas egen dokumentation visar att projektet i Tchad, med Roland van Hauwermeiren som chef, beviljades 748 000 dollar, drygt sex miljoner kronor 2008. Projektet beskrevs som ett arbete riktat direkt till kvinnor för att öka deras status inom familjen.

Slog ni inte larm till Oxfam om vad ni visste om mannen?

– Återigen, jag minns faktiskt inte, bara att jag lät juristerna ta frågan för att vi skulle agera på rätt sätt.

Vad säger du nu när du vet att mannen köpt sex även under senare uppdrag?

– Då föll allting på plats, det är ju fruktansvärt att en person kan gå från ett toppjobb till ett annat inom organisationen vars syfte är att hjälpa människor.

Hjälparbetaren som två gånger slagit larm om Roland van Hauwermeiren är kritisk och reagerade starkt när hon hörde om hans påstådda sexköp i Haiti:

– Jag tänkte herregud, han har gjort det här i 14 år, säger hon till Irin News.

– Han går runt systemet från Liberia till Tchad till Haiti till Bangladesh, någon borde ha kontrollerat honom ordentligt längs vägen.

Till Aftonbladet säger kvinnan att hon inte vill uttala sig mer i ärendet.

– Jag har gjort mitt nu och känner att jag vill ligga lite lågt.

Fryser bidragen

På Sida försöker man nu att utreda vad som hände. Någon dokumentation om turerna i ärendet finns inte i det nuvarande arkiveringssystemet.

– Är det så att vi aldrig slog larm till Oxfam är det förstås allvarligt, det är något som inte skulle kunna hända i dag eftersom vi har en utredningsgrupp som direkt går vidare på alla uppgifter om missförhållanden, säger Fredrik Sperling vid Sidas presstjänst.

I en intervju med DN säger nu Sida att bidragen kommer att frysas medan man väntar på svar hur Oxfam kommer att hantera ärendet.

Om Sida inte får svar som man blir nöjda med kan bidragen till Oxfam helt försvinna:

– Då kan vi kanske få undersöka om det finns andra organisationer i samma område, säger Fredrik Sperling till DN.