M: Kortad föräldraförsäkring får fler att dela

TT

Publicerad 2018-11-16

Nedskärningar i föräldraförsäkring kan skapa förutsättningar för både män och kvinnor att vara hemma med sina barn, oavsett inkomst, enligt tre moderata politiker. Arkivbild.

Korta föräldraförsäkringen till max ett år och koncentrera uttaget av föräldrapenningdagar till barnets första levnadsår. Inför dessutom en karensdag vid vård av sjukt barn.

Så låter det när Muf-ordförande Benjamin Dousa, ordförande för Moderatkvinnorna Ulrica Schenström och ekonomie doktor Eva Uddén Sonnegård presenterar ett alternativt förslag till ny föräldraförsäkring på Dagens Nyheters debattsida.

Förändringarna skulle ge mer klirr i statskassan och därmed förutsättningar för höjd ersättning – upp till 100 procent av lönen (till dagens tak).

Därmed skapas förutsättningar för både män och kvinnor att vara hemma med sina barn, oavsett inkomst, enligt de tre moderata politikerna.

"Målet är att ett genomsnittligt hushåll inte ska behöva avstå från någon inkomst under föräldraledigheten oavsett om föräldern med högre eller lägre lön är hemma och tar hand om barnen", skriver de.