Försvaret sköt varningsskott vid intrång

Två utländska medborgare anhållna – hade använt brytverktyg för att ta sig in

Uppdaterad 2018-12-03 | Publicerad 2018-12-02

Två utländska medborgare tog sig in på Musköbasen under natten.

Skyddsvakten upptäckte personerna och avlossade varningsskott – något som sker ytterst sällan på militärt område.

Personerna är nu anhållna, misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

– De har olovligt befunnit sig vid det militära skyddsobjektet. Vid omhändertagandet har skyddsvakten skjutit varningsskott på grund av att individerna inte agerat enligt skyddsvaktens direktiv, säger Magnus Jirlind, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till TT.

Intrånget upptäcktes vid 01-tiden under natten mot söndagen. Magnus Jirlind har ingen information om de omhändertagna personerna eller vad de gjorde.

– Den informationen har jag inte alls. Jag vet inte vad de avgett i de förhör som gjorts, säger han.

En belgare och en engelsman

Till SVT säger Jirlind att de två är utländska medborgare. Enligt uppgift till Aftonbladet ska det vara en engelsman och en belgare.

De ska ha uppgett att de trodde basen var nedlagd.

Personerna har nu anhållits och ett nytt beslut ska fattas efter att åklagare förhört dem. Det uppger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Musköbasen, som ligger insprängd i berget på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm, är ett militärt skyddsobjekt och personerna omhändertogs i enlighet med skyddslagen.

– Det är en stor inhägnad innan man kommer in på själva anläggningen. De har befunnit sig på området när skyddsvakten har uppmärksammat dem. Exakt var de befunnit sig vet jag inte, säger Magnus Jirlind.

”Hör inte till vanligheterna”

TT: Hur vanligt är det att ni skjuter varningsskott?

– Det hör verkligen inte till vanligheten. Människor i regel har respekterat tillträdesförbud på militära skyddsobjekt.

Personerna har överlämnats till polisen som utreder ärendet vidare. Att vistas utan tillstånd på ett skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse.

Anläggningen inne i berget har en yta som motsvarar Gamla stan i Stockholm. Försvarsmakten har avvecklat delar av sin verksamhet där, men torrdockorna används fortfarande för underhåll av marinens fartyg.

– Marinbasens huvudverksamhet är i Karlskrona men den finns också på Muskö. Det finns också planer på att lägga mer på Muskö, säger Magnus Jirlind.