Mord kan underlätta fredsförhandlingar i Stockholm

Den mördade journalisten Jamal Khashoggi.

När republikanska senatorer i USA offentligt pekar ut Saudiarabiens kronprins för mordet på en journalist är det både högst anmärkningsvärt och ett problem för president Trump.

Men som bieffekt kan det underlätta fredförhandlingarna om Jemen som nu inleds i Sverige.

President Donald Trump vägrar att anklaga kronprins Muhammed bin Salman för att ha beordrat mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Nu får han mothugg av flera senatorer som normalt stöttar Trump. De fick i går en briefing av CIA-chefen om de bevis som USA har tillgång till om vem som beställde mordet på Khashoggi.

Efter genomgången sa senatorn Lindsey Graham att man måste vara "medvetet blind" för att inte se att det var den saudiske kronprinsen som beordrade mordet.

Hans partikollega Bob Crocker hävdar att om bevisen hade presenterats inför en jury hade Muhammed bin Salman "varit dömd som skyldig inom 30 minuter".

Därmed går de rakt emot president Trumps version att det inte finns några konkreta bevis för att kronprinsen är skyldig.

Motverka Iran

Detta ställer till besvär för presidenten på flera sätt. Senatorerna kräver att USA vidtar kraftiga åtgärder för att straffa Saudiarabien och kronprinsen. Detta samtidigt som Trump satsat allt på bin Salman som sitt verktyg för att motverka Irans inflytande i Mellanöstern och skapa fred mellan Israel och palestinierna.

Så vad har det här att göra med de fredssamtal om kriget i Jemen som senare i veckan inleds i Stockholms utkanter?

Kriget inleddes 2015 när Iran-stödda Huthirebeller gjorde uppror mot den sittande presidenten Abdrabbuh Mansur Hadi. Men utvecklades snabbt till ett regionalt krig när Saudiarabien intervenerade på initiativ av Muhammed bin Salman. Främsta motivet var att motverka Irans försök att växa som regional stormakt på Saudiarabiens bekostnad.

Men det grymma och omdömeslösa beteende kronprinsen gett prov på i mordet på Jamal Khashoggi visade han upp redan när han lät invadera Jemen.

Miljoner hotas av svält

Saudiarabien bombar urskiljningslöst Huthikontrollerade områden. Vittnesmålen är otaliga om marknader, sjukhus och skolor som träffats. Det säger sig självt att civilbefolkningen drabbas värst.

Kronprinsen verkar ha satt i system att försöka svälta ut rebellerna och civilbefolkningen som bor i de områden som kontrolleras av dem. Saudierna har upprättat en blockad mot bland annat den viktiga hamnstaden Hodeidah dit en stor del av mat och andra förnödenheter normalt förs in.

Redan i dag svälter miljontals människor, enligt FN. Värre kommer det att bli om inget görs. Miljoner kan dö av svält.

Det är här fredssamtalen i Sverige kan spela en avgörande roll för att få slut på vad FN kallar världens just nu största humanitära katastrof.

Saudierna är inte ensamma om att bomba. De leder en koalition där ett antal andra Gulfstater ingår och som dessutom har stöd av USA. Amerikanerna hjälper till bland annat genom att tanka bombplanen i luften.

Offentligt avklädd

Genom mordet på Khashoggi har världen fått upp ögonen för det som rimligen måste betraktas som saudiska krigsbrott i Jemen. Särskilt mycket betyder det att amerikanska politiker börjat reagera.
Redan i förra veckan röstade senaten för att inleda en process vars slutmål är att helt upphöra med USA:s stöd till Jemenkriget och tvinga de stridande parterna till fred.

Det faktum att både Houthirebellernas och den jemenitiska regeringens förhandlingsdelegationer nu finns på plats i Stockholm beror sannolikt till stor del på den yttre tryck som Saudiarabien står under.

Saudiarabien är formellt inte en del av den jemenitiska delegationen men håller i praktiken i taktpinnen precis som man kan anta att Iran utövar inflytande på Huthirebellerna.

Den press som USA:s senat just nu utövar mot kronprinsen kan göra denne mer benägen att gå med på någon form av eld upphör eller åtminstone tillfälligt häva belägringen av Houdeida så att livsviktiga förnödenheter kan komma in.

Kriget befinner sig dessutom i ett dödläge där ingendera sidan ser ut att gå mot seger.

Fredsprocessen missgynnas i vilket fall inte av att Saudiarabiens ledare blivit avklädd offentligt.