Slipp salmonella – håll katten inne i vinter

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-01-31

Håll katten inomhus under vintern för att undvika att den smittas med salmonella, är SVA:s råd till landets kattägare. Arkivbild.

Släpp inte ut katten innan våren står för dörren – det rådet ger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) eftersom fjolårets salmonellautbrott bland katter ser ut att hålla i sig under vintern 2019.

SVA har bekräftat 165 salmonellafall bland katter under årets första månad. Siffran är ovanligt hög jämfört med januari månad 2008–2018, där fallen oftast går att räkna på ena handens fingrar, och betyder att förra årets topp med 395 bekräftade fall i januari inte var ett enskilt undantag.

– Det är färre än i fjol vid den här tiden på året, men fler än vad vi oftast har sett. Vi tror att det finns en koppling mellan antalet fall och småfågelpopulationen, det har varit jättemycket gråsiskor i år, säger Elina Lahti, epidemiolog på SVA.

Januari–mars är värst

Fler småfåglar innebär att de lättare kommer i kontakt med varandra, till exempel i fågelmatare och på fågelbord, som i sin tur ökar risken för smittspridning fåglarna emellan. Salmonellabakterien sprids därefter till utekatter som fångar smittade fåglar. Rådet är därför att hålla katterna inomhus under januari till och med mars.

– Om det går, ska katten hållas inomhus under den värsta tiden, som är årets tre första månader, även om det inte alltid är så lätt om katten är van vid att vara ute, säger Lahti.

Tvätta händerna

En salmonellasmittad katt uppvisar inte alltid tydliga symtom. En del katter blir hängiga och tappar aptiten, medan andra blir så sjuka att de måste vårdas på djursjukhus.

– Det kan hända att det går över av sig själv. Om katten bara är lindrigt sjuk så ska den i första hand återhämta sig hemma, men man ska åtminstone ta kontakt med en veterinär som kan göra en bedömning, säger Lahti.

SVA uppmanar även personer med fågelbord att vara noggrann med handhygienen vid städning av dem, och att inte skvätta vatten på borden för att undvika att få salmonellabakterier i munnen.