Uppsalamaffians ledare åtalad

Uppdaterad 2015-04-23 | Publicerad 2009-06-05

Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson , Sveriges mest kände brottsling ute i världen, åtalas i dag för att ha utpressat och misshandlat flera personer.

Sammanlagt misstänks han för elva olika brott.

Själv förnekar han.

Ledaren för den så kallade Uppsalamaffian Stefan Eriksson, 47, åtalas på fredagen vid Uppsala tingsrätt för elva olika brott. Bland dem grov stöld i bostaden hos en av sina före detta maffiakamrater där konst, möbler och vitvaror stals. Han åtalas också för grov utpressning och försök till samma brott som riktats mot fyra affärsmän i Stockholm samt för grov misshandel.

Eriksson förnekar brott, enligt kammaråklagare Chatrine Rudström.

Rättegång på tisdag

Ytterligare sju män åtalas för inblandning i brotten. En 31-åring har enligt åklagaren varit delaktig i de flesta av Erikssons brott, bland annat utpressningsfallen. En 46-åring var med vid inbrottet i maffiakamratens bostad och åtalas därmed för grov stöld.

Fem andra män är perifert inblandade i en del av brotten.

Rättegången mot de åtalade inleds på tisdag och avslutas veckan efter midsommar.

Härjade på 90-talet

Uppsalamaffian härjade i Stockholm och Uppsala i början av 90-talet.

Maffian var rena följetongen i rättssalarna och ägnade sig åt ekonomiska brott med våldsamma metoder. Medlemmarna dömdes för utpressning, olaga hot, torpedverksamhet, grova bedrägerier, utprångling av falska sedlar, misshandel och en hel del annat.

Rättegångarna mot dem omgärdades av stora säkerhetspådrag. Gruppen blev mycket omskriven också för sitt levnadssätt som präglades av dyra krogvanor, livsfarliga biljakter och annat som förknippas med gangsterlivet.

Senast blev Stefan Eriksson omskriven då han kraschat en dyrbar Ferrari i Kalifornien. Han dömdes där till fängelse för att ha stulit flera lyxbilar.