Löfven: Vi går till val själva

Uppdaterad 2014-12-12 | Publicerad 2014-12-11

Statsminister Stefan Löfven slår fast att Socialdemokraterna går till val själva – men med den politik som förhandlats fram med Miljöpartiet som grund.

Han hoppas dock kunna bredda regeringen efter extravalet, om han får uppdraget på nytt.

– Men jag tror inte på en storkoalition där nästan alla partier i riksdagen är med, säger han.

Stefan Löfven frågades på torsdagen ut av riksdagens ledamöter i samband med statsministerns månatliga frågestund. Han fick där frågor om allt i från hur han ser på Alliansens förslag om en överenskommelse om regelverket för minoritetsregerande till hur han ser på frysningen av Förbífart Stockholm.

Attackerades av Lööf

Blivande M-ledaren Anna Kinberg Batra frågade om statsministern kan tänka sig att se över regelverket för att underlätta för minoritetsregeringar.

– Det verkar finnas ett intresse för regler, bara det inte är en socialdemokratiskt ledd regering. Hade ni varit intresserade av en överenskommelse hade ni också tagit den utsträckta handen, replikerade Löfven.

Men också C-ledaren Annie Lööf attackerade statsministern, som hon menade bryter löften.

– Samarbeten bygger på ömsesidigt förtroende. Bara nu i veckan har Socialdemokraterna brutit mot den ordningen två gånger, sa hon.

Lööf menade att regeringen mörkar rapporten från ägarprövningsutredningen och gömmer undan översynen av Arbetsförmedlingen. Uttalandet tände Löfven, som svarade:

– Annie Lööfs vokabulär om att mörka och att hemlighålla är inte bästa tonen om man säger sig vara ödmjuk.

Vill inte ha storkoalition

När han träffade media efteråt handlade dock det mesta om extravalet den 22 mars nästa år.

Tidigare på dagen hade Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, gått ut och krävt att Socialdemokraterna i den kommande valrörelsen ska klippa banden till Miljöpartiet, som man nu regerar tillsammans med.

– Den som lägger sin röst på S den 22 mars ska veta vad den rösten står för. Däremot går det inte för Stefan Löfven att efter valet stänga dörren för någon form av samarbete. Han har hela hösten försökt att bredda samarbetet med MP över blockgränserna, sa Thorwaldsson till DN.

Stefan Löfven menade dock att LO-basens besked inte är någon motsättning mot det han själv tycker.

Han menade att det inte går att rösta på "regeringen" eller "Alliansen" utan att det är enskilda partier som går till val.

– Vi sitter i regeringen tillsammans och jag har inget besked om att vi tänker bryta det. Men valresultatet måste ge vilka typer av samarbeten vi kan ha, säger han och tillägger att han fortfarande ser MP som en naturlig samarbetspartner.

Enligt Löfven kommer dock den politik som regeringen förhandlat fram i budgeten, som röstades ned av riksdagen i förra veckan, att ligga till grund för politiken. Samtidigt ville han inte låsa sig vid sakfrågor om energin, kärnkraften eller liknande utan upprepade det han tidigare sagt om att det behövs långtgående breda uppgörelser i dessa frågor.

Trots att Löfven i förra veckan slog fast att han nu kommer att sluta sträcka ut händer till Alliansens mittenpartier hoppas han fortfarande kunna bredda sin regering, om S får uppdraget även efter extravalet.

Hur många partier skulle du kunna tänka dig i regeringen?

– Det är spekulationer och går inte att svara på. Men jag tror inte på en stor koalition som i en del andra länder där nästan alla partier i riksdagen är med, det måste finnas skillnader kvar. Annars öppnar det för andra krafter, säger han.