Romson: "Vill inte skicka SD utomlands"

Publicerad 2014-09-18

Hätsk konflikt om SD:s krav på talmanspost

MP:s språkrör Åsa Romson.

SD kräver posten som andre vice talman - något som de ska ha enligt praxis.

Men Åsa Romson ser problem med att ge Jimmie Åkessons parti uppdraget.

– Deras valkampanj har inte direkt visat det förtroendet att man vill skicka någon av deras politiker utanför Sverige, sa MP:s spårkrör under en pressträff i riksdagen.

Idag fortsatte talmannen att sondera i regeringsfrågan.

Först hade han möten med de vice talmännen under förmiddagen - innan han hade korta samtal med företrädare för samtliga riksdagspartier.

"Samarbetar med fler"

Strax innan klockan 12 kom Miljöpartiets språkrör ut och höll en kort pressträff.

– Vi ser en god möjlighet, där de stora möjligheterna är en konstellation där vi samarbetar med fler. Både V och andra, sa Romson.

Gustav Fridolin:

– Vi har föresatsen att bilda regering med Socialdemokraterna. Vi fick en återkoppling om sonderingarna som var i går. Alla partier verkar tydligt ha redovisat vad de tycker för talmannen, nu presenterade han det för oss.

"Ska inte hota"

Om att SD hotat med nyval och SD:s talmanskrav sa Fridolin:  

– Man ska inte kunna hota sig till eftergifter i det här landet. Vi vill säkerställa att den politik som sätter människor mot varandra, som SD går till val på, vill vi inte ska få genomslag i Sverige.

Han fotsatte:

– Vi ska visa att Sverige ska vara ett öppet land som ger skydd till de som flyr från helvetet på jorden. Det innebär att vi tar debatten med SD, och tydliggör att den breda majoriteten, 87 procent av senaste valresultatet är tydliga med att Sverige ska vara ett land som är öppet för människor.

Romson om talmanskravet

Talmannen och vice talmännen får bland annat ceremoniellt representera Sverige i samband med delegationer till och från utlandet.

Enligt praxis får tredje största partiet posten som andre vice talman – något som SD nu kräver.

Men Åsa Romson ser problem med att ge SD uppdraget.

– I talmansfrågan har det varit praxis att tredje största parti får talmanspost. Vi är medvetna om problemet och sa redan under valrörelsen att vi gärna behåller den platsen, efter talmannens roll också är att representera Sverige utomlands.

"Finns en oro"

Hon fortsatte:

– Många svenskar känner en viss oro för sverigedemokratiska politiker, deras valkampanj har inte direkt visat det förtroendet att man vill skicka någon av deras politiker utanför Sverige. När resultatet är färdigt, efter valet, kommer vi att diskutera det här.

Gustav Fridolin:

– Jag är övertygad om att vi kommer att se båda argumenten för praxis för talmannen, men det finns en oro som vi ser i att låta SD representera hela Sverige. Den diskussionen får vi ta.

Sjöstedt kritisk

Även Jonas Sjöstedt (V) motsatte sig SD:s krav.

– Vi kommer föra samtal med S och MP om att inte ge SD talmansposten. Som talman företräder man riksdagen och nationen Sverige, inte sitt parti. Vi menar att de som talmän företräder riksdagen, SD kan aldrig företräda oss. Bästa lösningen vore att 1 talman blir S, sedan att det blir M, MP och C som blir vice talmän.

Han fortsatte:

– Det är inte någon rättighet att bli talman. Vi röstar om talmansfrågan. Jag ser det som en risk om ett rasistiskt parti får möjlighet att representera oss.

"Viktigt med praxis"

När C-ledaren Annie Lööf höll sin pressträff fick hon också frågor om SD:s krav på talmanspost:  

– Det är viktigt att vi håller oss till praxis som finns där det största partiet i det största blocket nominerad en talman och sedan går vice talmänsposter till partier efter resultat, sa hon.

Lööf hade inget emot att SD får andra vice talmansposten:

– Jag ogillar deras åsikter, men vi ska följa praxis. Talmansposten har inget med SD:s politik att göra, sa C-ledaren.

Hon fick medhåll av Jan Björklund (FP):

– Jag ogillar SD:s politik. Men de har fått det här valresultatet, då har vi en praxis som fungerar på det här sättet".

Björklund sa även att Alliansen hade pratat ihop sig om talmansfrågan i förväg.

S-ledaren Stefan Löfven ville dock inte i dag ge några besked.

– Vi diskuterar det, sa han.

Följ ämnen i artikeln