Filosofen: Ni oroar er för fel saker, ungdomar

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-11-06

Svenska 18-åringar är rädda för ebola, krig och terrorism. Helt fel, menar filosofen Karim Jebari, som intresserat sig för risker. Istället borde de oroa sig för psykisk sjukdom och ekologisk mat.

– Jag skulle sätta ett ganska lågt betyg på deras analys, säger han.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som pratat med 18-åringar över hela landet. Över 6 000 ungdomar har fått svara på frågan vad de är rädda för att personligen drabbas av. Deras svar imponerar inte på Karim Jebari, doktorand vid Institutet för framtidsstudier. Han menar att svenska 18-åringar oroar sig för fel saker.

– Det skrivs till exempel väldigt mycket om terrorism, men tittar man på de vanligaste dödsorsakerna så är det inte ens med på kartan, säger han.

”Borde vara mer vaksamma”

Istället tycker han att ungdomarna borde vara vaksamma på risken att bli arbetslös.

– Det kanske låter konstigt för en skoltrött 18-åring som vill sitta hemma och spela Playstation, men det finns väldigt mycket data på att arbetslöshet är dåligt för ens mentala hälsa, säger han.

Överlag är psykisk sjukdom den kanske största riskfaktorn för en ung person idag. Att hamna i en djup depression och begå självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna för unga.

– Det borde folk vara mer vaksamma på. Utöver bilolyckor så är depression det jag själv skulle vara mest rädd för, säger Karim Jebari.

Risk för svår magsjuka

Och så var det det här med ekologisk mat. En dåligt sköljd grönsak borde sätta skräck i tonåringarna i större utsträckning, om man ska tro Karim Jebari.

– Inte all ekologisk mat, men i alla fall den som gödslats med kobajs. Där finns det risk för att man kan bli ganska svårt magsjuk, säger han.

Men ungdomarna ska inte känna sig dumma, tycker Karim Jebari. Att vara rädd på ett rationellt sätt är inte helt enkelt.

– Det är svårt att överblicka alla risker om man inte har information. Och sådan här information är svårt att få tag i, säger han.

Undersökningen visar också att de räddaste 18-åringarna finns i Dalarna, Gävleborg och Kalmar. De som anser sig löpa minst risk är 18-åringarna i Västerbotten.