Svenske Mille Ballai mördad i Brasilien

Publicerad 2014-07-01

Svenske Mille Ballai, 33, hittades död i sitt vandrarhem i Rio de Janeiro i lördags.

Den brasilianska polisen misstänker att han har mördats.

– Han dog av huvudskador efter en smäll mot bakhuvudet, säger mordutredaren Rivaldo Barbosa.

För två månader sedan köpte svenske Mille Ballai in sig som delägare i ett vandrarhem i favelan Vidigal i Rio de Janeiro. På lördagseftermiddagen hittades han död i sitt rum.

– Det var jag som hittade honom och jag har haft svårt att sova ordentligt sedan dess. Svensken var en god vän och medarbetare, berättar en av de anställda, en man i 25-årsåldern.

Mille Ballais död utreds av polisens mordenhet i stadsdelen Barra da Tijuca.

Bråk på rummet

– Det tycks ha varit ett bråk inne i rummet där han bodde. Han hade ådragit sig flera skador. Jag kan inte säga exakt vilka, men han dog av huvudskador efter en smäll mot bakhuvudet, säger mordutredaren Rivaldo Barbosa.

Mille Ballai var en mångsysslare. Han har jobbat med flera artister, som Swingfly och Arash, och varit producent för en film som gavs ut på Lars von Triers produktionsbolag. Han ägde fastigheter i Sverige som han byggde om till studentlägenheter. Men på senare tid var det Brasilien som gällde.

Vandrarhemmet som han drev tillsammans med en österrikare ligger högst upp i en favela i södra Rio de Janeiro med vidunderlig utsikt. Längs hela horisonten sticker en mängd av stadens säregna bergstoppar upp, och rakt nedanför breder stränderna i de förnäma stadsdelarna Leblon och Ipanema ut sig. Vandrarhemmet har varit omtalat i Rio för sina fester, som fortsätter till solen stiger över Atlanten i öster.

Fattas bilder i övervakningskamera

Polisen har hållit flera förhör under söndagen och måndagen, men har ännu ingen misstänkt för mordet. Dessutom ska man gå igenom bilderna från vandrarhemmets övervakningskameror. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det saknas bilder från delar av lördagen, då Mille Ballai dog. Milles familj och vänner misstänker att motivet kan finnas bland tidigare affärskontakter.

När Aftonbladet träffar mordutredaren tillsammans med flera brasilianska medier frågar en brasiliansk tv-reporter om det rör sig om ett planerat mord eller om bråket på rummet helt enkelt gick överstyr.

– Vi utesluter ingenting i vår utredning. Vi har hittat flera värdeföremål – två mobiltelefoner, en dator och 15 000 reais (45 000 kronor) i kontanter, vilket gör sannolikheten för rånmord minimal, säger Rivaldo Barbosa.

Ingen drogkoppling

Den brasilianske mordutredaren tror inte heller att det kan vara något som har med Rio de Janeiros ökända droghandel att göra.

– Det verkar inte det minsta sannolikt. En knarklangare skulle med all säkerhet ha tagit med sig de värdesaker som lämnades kvar, säger han.