Mer fylla och brott efter lättade restriktioner

Publicerad 2021-07-03

Fredagen var den första festkvällen med lättade restriktioner.

På flera håll i landet märktes mer fylla och bråk med koppling till krogmiljön.

– Det är en stor skillnad mot hur det varit tidigare i vår, säger Sara Andersson, presstalesperson i polisregion syd.

Att många törstat efter en extra runda öl och senare hemgång märktes tydligt när Aftonbladet gav sig ut i vimlet på fredagen – den första festkvällen med lättade restriktioner.

Men myntet har två sidor. På flera håll i landet rapporteras om fler brott och mer berusning under kvällen och natten.

Cykelkastning i Hässleholm

I södra Sverige märktes skillnaden tydligast i Skåne.

I Malmö, framförallt i närheten av krogtäta Möllevången, anmäldes flera fall av misshandel. I järnvägsknuten Hässleholm utbröt ett stort bråk.

– Det ska ha varit 10 till 15 personer som bråkat. Man ska ha kastat cyklar mot varandra, säger Sara Andersson, presstalesperson i polisregion syd.

Stöket under natten har dock inte nått upp till nivåerna en vanlig krogkväll innan pandemin.

– Det är inte tillbaka till hur det var förut, men det är en stor skillnad mot hur det varit tidigare i vår, säger Sara Andersson.

Fritt fram att drick öl även sent på kvällen. På det här stället på Götgatan i Stockholm avnjöts dock den kalla drycken lugnt och städat.

Fulla bråkstakar i Göteborg

På västkusten har det varit mycket folk på stan, framförallt i Göteborg, rapporterar Jenny Widén, presstalesperson vid polisregion väst.

Hon säger att det varit märkbart stökigare jämfört med tidigare veckor. Ett antal personer har omhändertagits för berusning under natten och ett antal misshandelsfall har anmälts.

– Det har varit en del bråk. Personer har hamnat i bråk på och utanför krogar, vilket då ofta är kopplat till att det är öppet längre och att folk är berusade, säger Jenny Widén.

Läget ”under kontroll” i huvudstaden

Polisregionerna i Stockholm och Norrland noterar att det varit mer fylla än tidigare, men ser inte någon betydande ökning av brott.

– Det har varit mycket fylla, men det har varit under kontroll. Vi hade nog befarat att det skulle bli ännu mer, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisregion Stockholm.

I polisregion nord som täcker Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland, ska fredagskvällen påmint om en genomsnittlig helg före pandemin.

– Det har varit kanonväder här, det innebär att fler varit ute i farten. Men om det varit en kombination av toppenväder och slopade restriktioner får vara osagt – men det är sannolikt, säger presstalesperson Elisabeth Glaas.

Även på Medborgarplatsen i Stockholm gick allt lugnt och fint tillväga.