Sara, 29, fick ingen tid hos gynekologen – tipsades om Instagramkonton

Publicerad 2023-03-02

Svaret Sara fick av gynekologmottagningen efter att ha skickat in en egenremiss.

Sara Käck, 29, sökte vård för sin PMDS-diagnos.

I stället för att erbjuda en tid hänvisade gynmottagningen till ”inspirerande” konton på Instagram.

– Jag är chockad över hur vården behandlar en kvinna som söker hjälp. Jag känner mig arg på systemet. Hur kan det här svaret vara det bästa de kan erbjuda mig?

Två glada veckor följt av tre ”fyllda av skit” med ledvärk, huvudvärk, viktuppgång och ett fruktansvärt och pendlande humör.

Sedan börjar det om.

Så beskriver 29-åriga Sara Käck PMDS, vilket hon diagnostiserades med 2017. Efter flera år av galopperande hormoner uppmanades hon av vårdscentralen att skicka in en egenremiss till Västra Götalandsregionens gynekologimottagning Skene i januari.

Svaret hon fick var att hon eventuellt skulle få en tid på mottagningen – och att hon till dess kunde vända sig till Instagramkonton som fokuserar på fertilitetsförståelse, holistisk och kinesisk medicin.

– Är det så här vården ska få se ut? Först får jag inte en tid och sen vill de att jag ska vända mig till Instagram. Det känns så himla oseriöst av dem och jag känner mig riktigt besviken, säger Sara Käck.

Sara beskriver PMDS som två glada veckor följt av tre ”fyllda av skit”.

”Kika lite på Instagramkonton”

Diagnosen PMDS visar sig genom svåra besvär vid, under och efter mens. Men vilka och hur starka symtom man upplever varierar från person till person.

Sara Käck beskriver att diagnosen vaggar henne in och ut ur depressiva perioder och att det pendlande humör påverkar vardagen.

Hon skrev till gynekologimottagningen att hon såg fram emot att få hjälp att hantera sina tuffa symtom. Men mottagningen svarade så här:

”Vi har mottagit din egenremiss och den är lämnad till en läkare för bedömning och eventuellt tidsbokning. Vi återkommer. I väntan på återkoppling kan du kanske kika lite på Instagramkonton för inspiration: Vulverinkos, Womenssync och Doctordiamantis".

Ett svar som gör Sara Käck både förvirrad och arg.

– Jag är chockad över hur vården behandlar en kvinna som söker hjälp. Jag känner mig arg på systemet. Hur kan det här svaret vara det bästa de kan erbjuda mig?

”Jag känner mig arg på systemet”, säger Sara efter att ha blivit tipsad om Instagramkonton att följa.

Liknar vid att googla symtom

PMDS kan behandlas med SSRI-preparat, preventivmedel och vätskedrivande läkemedel. Men Sara Käck vill i stället utforska andra sätt att behandla diagnosen – vilket hon skrev i sin egenremiss.

– Jag är öppen för att testa andra metoder, som exempelvis att lägga om kosten. Men nu börjar jag bli osäker på om de faktiskt har rätt kunskap kring alternativa metoder i och med att de hänvisar mig till andra icke-statliga och alternativa källor.

Hon fortsätter:

– Det här går att likna vid att de ber mig att googla mina symtom. Jag har inga problem med de här kontona, men söker jag mig till vården så vill jag ha hjälp av vården. Och att de skriver att jag ”eventuellt” kan få en tid tycker jag är under all kritik.

Verksamhetschefen: Det var fel

Erica Cedervret, verksamhetschef för kvinna/barn vid Södra Älvsborgs Sjukhus, förstår delar av kritiken.

Dock menar hon att mottagningen faktiskt inte kan garantera vård till alla som söker via egenremiss.

– Det kan såklart vara provocerande med orden ”eventuell tid”, men vi kan inte veta om det blir en tid förrän en läkare har gjort en bedömning. Men vi kan absolut fundera på om vi ska formulera oss på annat vis framåt.

Samtidigt menar hon att mottagningen brustit i sina rutiner när de rekommenderade Sara Käck att läsa på om PMDS i sociala medier.

– Vi ska arbeta utifrån den beprövade vetenskap vi har inom vårt område. Vi ska inte hänvisa till Instagramkonton. Jag kan inte säga annat än att det var fel. Vi uppmärksammade den här händelsen förra veckan och har pratat med personalen. Det ska inte hända igen. 

Varför hänvisades Sara Käck till konton på Instagram? Har vården inte egna sidor och konton där vårdsökande kan ta del av samma diagnosinformation?

– Det är svårt att svara på. Jag kan bara säga att vi inte ska referera till Instagramkonton. Vi har gjort fel.

Följ ämnen i artikeln