S: Sjuka ska återigen jämföras med låtsas-jobb

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-04-02

Socialdemokraterna kallar de hårdare reglerna för sjukförsäkringen ”en hjärtlös politik”.

– Det kommer att göra människor fattigare utan att de blir friskare, säger Anders Ygeman.

Flera partier och fackförbund är kritiska till förslagen om mer restriktiva regler för sjukförsäkringen.

Socialdemokraternas socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman anser att människors arbetsförmåga återigen kommer att jämföras med ”låtsas-jobb”.

– Det ledde, när det fanns, till absurda situationer. ”Nähä du kan inte stå och jobba och inte sitta och jobba - sök ett jobb där man kan ligga och jobba då”. Men det finns ju inga såna jobb, säger Ygeman.

Varnar för ”stupstock”

S är även negativt till att utredaren vill införa en bortre gräns i sjukförsäkringen, en ”stupstock”. Ygeman pekar på att SD sagt att ”stupstocken” inte skulle återinföras.

– Mig veterligt har inte Sverigedemokraterna protesterat mot de här förslagen. Nu är det upp till bevis för Sverigedemokraterna.

Utredaren presenterar dock inget konkret förslag om en bortre gräns, utan säger att det behöver utredas ytterligare.

Vänsterpartiet ser utredningen som ett beställningsjobb från regeringen.

– Det har varit tydligt från början att det handlade om att ta bort de förbättringar som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden, säger Ida Gabrielsson, V:s ekonomiskpolitiska talesperson.

– Genomförs det här kommer det att bli en ny utförsäkringsvåg.

”Ovärdig modell”

LO rasar mot förslagen som man anser är en tillbakagång till ökad otrygghet.

”Vi minns alla berättelserna om cancersjuka som blev utan ersättning och hur sjukas arbetsförmåga bedömdes mot jobb som inte fanns. Det var en ovärdig modell med outhärdliga mänskliga konsekvenser”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Enligt LO har Försäkringskassan sett att fler sjukskrivna går tillbaka till sin arbetsgivare med dagens regler. Regeringens utredare säger dock att det är färre som går tillbaka till sin arbetsgivare efter två år.

Följ ämnen i artikeln