Skogsbränder tvingade kärnvapenfabrik stänga

Var bara kilometer från anläggningen

Uppdaterad 2024-03-02 | Publicerad 2024-03-01

Röken från Windy deuce-branden syns vida i Hutchinson county i Texas. (Bilden tagen vid Lake Meredith.)

Branden i obygden hotade kärnvapenanläggningen.

Då tvingades man pausa all verksamhet.

Pantexanläggningen ligger nordost om Amarillo i amerikanska delstaten Texas. I tisdags tvingades man evakuera icke-nödvändig personal på grund av skogsbranden som rasade i närheten.

Personalen som blev kvar började bygga en barriär för att försöka stoppa elden innan den hann fram till kärnvapenanläggningen.

I onsdags återgick man till normal produktion, skriver Bulletin of the Atomic Scientists.

Den drygt 360 kvadratkilometer stora Windy deuce-branden har brunnit på mellan sex och åtta kilometers avstånd till kärnvapenanläggningen.

Ännu en skogsbrand nära

Men den är inte det enda hotet.

Smokehouse creek-branden befinner sig längre nordost om Pantex, den är nu den näst största branden i Texas historia, den har hittills täckt mer än 3 439 kvadratkilometer och är ännu inte under kontroll.

De allvarligaste brandhoten är februari–april (vintersäsongen) och augusti–oktober (sommarsäsongen).

Bränder som Smokhouse creek beror på höga vindar som torkar ut potentiellt bränsle på marken. När en brand väl uppstår, sprids den snabbare och över större yta.

Förra våren låg regnmängderna över medelnivån, vilket innebar att gräs och buskar blomstrade. Nu under vintern utgör växtligheten bränsle för bränderna.

Även om det är oklart hur Smokehouse creek-branden startade gör klimatförändringarna explosiva skogsbränder mer sannolika i framtiden – med allvarliga konsekvenser för USA:s kärnvapenprogram, skriver tidningen.

Monterar kärnvapen

Pantexanläggningen är USA:s främsta anläggning för montering och nedmontering av kärnvapen. Det är en av sex anläggningar i amerikanska National nuclear security administration’s nuclear security enterprise.

Anläggningen hanterar, förutom icke-radioaktiva giftiga och explosiva kemikalier, också stora mängder uran, plutonium och tritium.

Om anläggningen skulle börja brinna är hälso- och säkerhetseffekterna enorma.

– Jag gillar inte att spekulera om värsta scenarier. Potentialen för fara, om en brand någonsin bröt ut på en plats som har vapen som använder nukleära material, är ganska stor, säger Nickolas Roth, chef för kärnmaterialsäkerhet vid Nuclear threat initiative.