Explosion på Lidingö

Publicerad 2024-03-05

Två personer skadades lindrigt i en kraftig explosion på Lidingö.

Strax innan smällen hörde boende ett flera minuter långt bankande ljud, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu har två personer gripits, enligt uppgifterna.

Det första och flera larmsamtal kom klockan 03.49. Explosionen hördes över stora delar av Lidingö och skedde i anslutning till ett flerfamiljshus i området Larsberg.

– Uppfattningen är att explosionen har inträffat utomhus, en bit från huset. Fönsterrutor har spräckts, säger Adam Alm, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Två personer har skadats, enligt polisen.

– De har lindriga skador. Det är oklart om de behöver uppsöka sjukhus, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Pådrag på Lidingö

Nationella bombskyddet på väg

Området där explosionen inträffade har spärrats av. Nationella bombskyddet har kallats dit för att undersöka och säkra platsen.

– Det är en omfattande polisinsats och vi gör en rad utredningsåtgärder. Vi jobbar med en insats för att hitta gärningspersoner, knackar dörr i andra fastigheter och inventerar kameror. Det ska också göras en teknisk undersökning, säger Per Fahlström.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sågs en maskerad svartklädd man lämna platsen. Strax efteråt slog polisen till mot en taxi där två personer kunde gripas, enligt uppgifterna.

”Sov på soffan när det small”

Flera personer i området har kontaktat Aftonbladet och beskriver en hög smäll och stort polispådrag.

– Det blinkar blått överallt. Brandmännen står och lyser upp mot fasaden med en stor lampan, säger ett vittne.

– Jag låg och sov på soffan när det small. Först trodde jag att en stor fågel hade flugit in i rutan, men när jag gick upp förstod jag att det var värre än så.

Polisen uppger på sin hemsida att detonationen ”troligen skett vid entrén” och att det även finns skador i fasaden.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Två explosioner på ett halvt dygn

Explosionen på Lidingö är den andra på knappt ett halvt dygn i Stockholmsområdet.

På måndagskvällen fick fem personer lindriga skador när en explosion inträffade i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Fagersjö i södra Stockholm.

– Vi tittar jättenoga på om det finns något samband mellan de här två detonationerna. Men de är för tidigt att kommentera det, säger Per Fahlström till TT.

Följ ämnen i artikeln