Efter AFS-traumat – SD redo släppa loss Ungsvenskarna

Publicerad 2023-12-07

2015 genomled Sverigedemokraterna en stor kris när ungdomsförbundet gjorde revolt.
Nu arbetar partiet för att återigen låta ungdomsförbundet bli självständigt – och miljonbidrag väntar runt hörnet.
– Mer ekonomiska resurser kommer bygga vår rörelse starkare, säger partisekreterare Mattias Johansson Bäckström.

Sverigedemokraterna krattar för att låta ungdomsförbundet Ungsvenskarna blir ett självständigt förbund.

Partiledningen har för omkring ett år sedan inlett ett arbete för att se över hur processen ska genomföras, men ledningen tar försiktiga steg. I partiets historia finns långtgående problem med partiaktiva unga företrädare.

– Personligen tror jag att det är viktigt med att ta nästa steg för förbundet kring att formalisera verksamheten just för att bredda den befintliga ungdomsverksamheten och där arbetsformerna ligger närmre partiets, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare (SD).

Bitter strid slutade i uteslutningar

2015 splittrades ungdomsförbundet SDU från moderpartiet. Ledarna för ungdomsförbundet, William Hahne och Gustav Kasselstrand, hade länge bråkat med partiledningen – som vid flera kongresser försökte rösta bort Hahne och Kasselstrand, men misslyckades.

Till slut uteslöts Hahne, Kasselstrand och flera ledande SDU:are. Flera av dem gick vidare och grundade högerextrema Alternativ för Sverige.

Gustav Kasselstrand och William Hahne 2015.

Ärren från den bittra striden med förra ungdomsförbundet sitter fortsatt kvar och partiet vill gå försiktigt fram.

Men dagens lösning, där Ungsvenskarna är ett nätverk inom partiet, kan nu alltså vara på väg att överges.

Ansvarig för delningen från Ungsvenskarnas sida är Emil Eneblad, nationell talesperson för ungdomsförbundet.

– Ungdomsförbundet ska fortsatt vara en del av partiets verksamhet, vi ska göra saker gemensamt med partiet. Vi ska inte gå i konflikt med partiet i onödan, säger han.

– Såklart kommer det att finnas meningsskiljaktigheter, det kommer inte förändras. Vi ska arbeta fram stadgar där det finns en samsyn, där det är underförstått att vi är tillsammans på samma resa.

Emil Eneblad, ungdomsförbundet Ungsvenskarnas ordförande.

Kommer att ligga nära partiet

Ungdomsförbundet har drivit på för en mer EU-kritisk linje, där ett svenskt utträde bör ligga på bordet. Det har partiet delvis gått med på och EU-parlamentarikern Charlie Weimers har talat om ett utträde om medlemsländernas vetorätt avskaffas.

I sann ungdomsförbundsanda har Ungsvenskarna också drivit på för en mer liberal alkoholpolitik. Även sänkta bränslepriser har varit en hjärtefråga.

Det är frågor som partiledningen inte har haft några större problem att svälja.

Att Ungsvenskarna skulle gå hårdare fram i nya frågor när delningen med moderpartiet är ett faktum, ser inte Emil Eneblad som sannolikt.

– Nej, min ambition är att vi ska fortsätta som vi gjort under de här åtta åren. Det uppstår ett friare handlingsutrymme men jag tror att alla i förbundet i dag inser att vägen framåt är tillsammans med partiet, inte emot det. De som axlar ansvar internt har också ett ansvar att sätta den kulturen.

– Jag ser inga risker för att samma konstigheter som försiggick 2015 skulle återupprepas. Jag har förtroende för mina medlemmar och tror att vi kommer att lösa det här bra.

Mattias Bäckström Johansson utesluter en upprepning av 2015 års storstrid med ungdomsförbundet.

– Den risken ser jag som obefintlig och är inget som oroar mig alls, säger han.

På SD:s landsdagar i Västerås röstades motionen igenom.

Pengarna lockar

På SD:s landsdagar i Västerås i slutet av november röstade ombuden igenom en motion som gav partistyrelsen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som har som mål att göra om Ungsvenskarna till ett fristående ungdomsförbund till 2025.

Enligt Mattias Johansson Bäckström är det arbetet påbörjat sedan tidigare. Partistyrelsen ville därför inte att motionen skulle gå igenom, men fick alltså se sig besegrad av ombuden.

– I sak finns det ett arbete som är påbörjat kring förutsättningarna kring att formalisera förbundet, men som nu även följts upp av ett beslut på våra landsdagar och där detta arbete kommer att fortsätta, säger partisekreteraren.

Efter bråken 2015 startade SD ett nytt ungdomsförbund, Ungsvenskarna, som leddes av Tobias Andersson.

Under Anderssons tid byggdes en ny, partitrogen, ungdomsverksamhet upp.

Så varför bryta loss ungdomsförbundet nu?

Emil Eneblad pekar på att ett eget förbund innebär en del formalia, till exempel stadgefästa krav på firmatecknare, revisorer, sekreterare och andra roller, som lär unga hur föreningsliv fungerar.

Pengar är en annan, tungt vägande, orsak. I vissa fall krävs att ett ungdomsförbund är en egen organisation för att offentligt stöd ska delas ut och reglerna kan skilja sig åt lokalt i olika delar av landet.

SD ser med åtrå på de 3,4 miljoner kronor som Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, håvade in 2022 i offentligt stöd.

– Huvudsakligen handlar det om att ha en bred sverigedemokratisk ungdomsrörelse, där morgondagens företrädare kan skolas och som i högre grad rent organisatoriskt påminner om partiets. Men där givetvis mer ekonomiska resurser kommer bygga vår rörelse starkare, säger Mattias Johansson Bäckström.