Underrättelseuppgifter: Kreml bakom mordet på ryske piloten

Publicerad 2024-02-22

Den ryske avhopparen Maxim Kuzminov hittades död i ett garage i Alicante.

Nu meddelar spansk underrättelsetjänst att Kreml ligger bakom mordet på piloten.

Maxim Kuzminov, gjorde ett dramatiskt avhopp till Ukraina när han flög sin helikopter över gränsen och anslöt sig till motståndarsidan. Sedan sköts han till döds den 13 februari inne i parkeringshuset i ett hyreshus i spanska orten Villajoyosa, vilket Ukrainas försvarsunderrättelsetjänst GUR bekräftat, enligt CNN.

Skottlossningen skedde i en stadsdel där både ryska och ukrainska utlänningar bosatt sig sedan den ryska invasionen av Ukraina började.

Kuzminovs kropp befinner sig ännu i Alicante-provinsen och undersöks av rättsmedicinska utredare.

Spanska underrättelsetjänsten meddelar att det inte råder några tvivel om att Kreml ligger bakom mordet på den ryske piloten, skriver spanska El País. Offentligt har den spanska regeringen varit återhållsamma om händelsen, men diplomatiska källor säger att det handlar om en mycket allvarlig händelse, och att Spanien kommer ”svara kraftfullt” när ryska myndigheters inblandning bekräftas.

Peskov: Ingen kännedom

Kapten Maksim Kuzminov, 28, flydde med sin helikopter till Ukraina.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov nekade under tisdagen till kännedom om dödsfallet. Den ryska underrättelsechefen Sergej Naryshkin ville inte heller kommentera direkt om Kuzminovs död, men sa till reportrar att avhopparen hade blivit ”ett moraliskt lik i det ögonblick han började planera sitt smutsiga och fruktansvärda brott”, rapporterade ryska RIA Novosti.

”Kan inte släppa en sådan sak”

Rysk tv sände ett avsnitt om Kuzminov i programmet ”Vesti Nedeli” kort efter avhoppet. I programmet säger en reporter att Rysslands underrättelsetjänst tagit emot en order gällande Kuzminov och att dess uppfyllande ”bara är en tidsfråga”, enligt CNN.

Senare i avsnittet säger en maskerad man i militäruniform: ”Vi kan inte släppa en sådan sak, vi kommer att straffa honom för sådana handlingar.”

Kuzminov hoppade av i augusti förra året efter att Kiev lyckats få ut hans familj ur Ryssland. Han blev 33 år.