Tjejer sextrakasseras i populär köp- och säljapp

“Det kändes som att min kropp var till salu”

Publicerad 2022-12-22

Fannie la ut ett par byxor till försäljning och blev sexuellt trakasserad.

Alice blev erbjuden 2 000 kronor för sina använda trosor och Othilia har raderat appen eftersom hon inte kände sig trygg.

På nätet ökar det sexuella våldet mot unga tjejer.

Nu kan Aftonbladet berätta hur det har spridit sig till köp- och säljappen Tises mörka chattvrår.

27-åriga Fannie kan knappt minnas första gången hon fick ett ”äckligt” meddelande i appen Tise. Nu har det hänt så många gånger att hon tappat räkningen på de sexuella inviterna.

– De frågar om jag kan sälja mina använda trosor, sexleksaker eller om jag kan tänka mig att möta upp dem på offentliga toaletter. Det ena meddelandet är sjukare än det andra, säger hon.

Den norska köp- och säljappen Tise har nått stor framgång sedan den lanserades på den svenska marknaden 2018. Med det återvunna plagget som det nya svarta byter flera hundratals klädesplagg dagligen ägare mellan appens drygt halva miljon svenska användare – många av dem unga tjejer.

Fannie, 27, blev erbjuden 600 kronor för använda trosor.

Men det miljövänliga shoppingalternativets uppsving har en mörk baksida. Appens chattfunktion utnyttjas av män som försöker närma sig de unga kvinnliga säljarna sexuellt. 

Till en början använde Fannie appen flitigt för att sälja alltifrån tröjor och byxor till klänningar och skor. Hon såg försäljningen som en möjlig extra inkomst för det som annars bara låg och samlade damm i garderoben.

Men det var 2018, när appen kom till Sverige. Nu för tiden annonserar hon färre och färre plagg. Hon orkar inte med de påträngande meddelandena och sexuella kommentarerna som fyller hennes inkorg.

– De första gångerna jag fick äckliga meddelanden blev jag rädd, men nu blir jag bara trött och irriterad. Trots att jag säger nej är det vanligt att de fortsätter och erbjuder mer pengar för sjukare grejer. Men jag har inte orkat anmäla, det känns ändå inte som att det skulle hända något.

I augusti i år hittade 21-åriga Alice till Tise via en influencer på sociala medier. Alice la ut flera annonser och det tog inte lång tid innan hon blev kontaktad av en man som erbjöd sig att köpa alla hennes plagg för 2 000 kronor.

– Först blev jag jätteglad, men sen skrev han att han ville köpa mina använda trosor och bh-ar. Men då sa jag nej. Han fortsatte tjata och till slut blockade jag honom. Det är jobbigt att tänka på, det kändes som att min kropp var till salu, säger hon.

”Det kändes som att min kropp var till salu”, säger 21-åriga Alice.

Mannens meddelanden är långt ifrån de enda med oönskat innehåll som hon har fått från olika konton på Tise.

– Det har hänt flera gånger att jag fått kommentarer om min kropp. De har skrivit att jag är sexig och att kläderna jag säljer är sexiga, säger Alice som nu har slutat använda appen för att hon tyckte att det blev för jobbigt.

För 23-åriga Othilia plingade det till i telefonen när en kvinnlig användare ville köpa hennes vita sommarklänning.

– Hon ville att jag skulle skicka bilder på mig själv i klänningen så att hon kunde bedöma om klänningen var genomskinlig, säger Othilia.

Men Othilia kände sig inte bekväm med det eftersom att den lårkorta klänningen hade djup urringning.

– Till slut bad användaren om bilder på mig när jag hade på mig stay ups i klänningen. Då förstod jag att användaren försökte lura mig till att skicka lättklädda bilder, säger Othilia.

Othilia, 23, blev kontaktad av en användare som bad om bilder på henne i stay ups.

I efterhand misstänker hon att användaren, som utgett sig för att vara kvinna, i själva verket var en man.

– Jag har hört om män som utger sig för kvinnor i såna här appar för att lura unga tjejer. Jag tycker att det känns äckligt. Jag kände mig äcklig, nästan som att jag ville ta en dusch.

Othilia har nu tagit bort sitt konto på Tise.

– Jag känner mig inte trygg med att sälja kläder i appen. Så om jag vill sälja second hand så söker jag mig till andra appar där användare måste identifiera sig med bank-id, säger hon och fortsätter:

– Det känns helt sjukt att jag som kvinna inte ska kunna sälja kläder i en app utan att bli utsatt av män som försöker äckla sig mot mig. Det är riktigt sorgligt att det är den världen vi lever i. 

Tjejer tvingas bort från digitala plattformar

Trakasserierna mot kvinnor på nätet ökar dramatiskt både i Sverige och världen. Det menar Nina Stjärnehag som är jurist och genusvetare.

– Det här är ett strukturellt problem som är oerhört problematiskt. Det förminskar tjejernas livsutrymme och försämrar deras livkvalité.

Samtidigt menar hon att diskussionen och debatten om tjejers utsatthet på nätet inte kommit lika långt i Sverige som internationellt.

– Det här är ett så outforskat området att det finns inte ens ett vedertaget begrepp för det tjejerna blir utsatta för. Är det sexuella trakasserier eller näthat? I mitt arbete har jag valt att kalla det för digitalt våld, säger Nina Stjärnehag.

Varken Fannie, Alice eller Othilia har polisanmält händelserna i Tise. Vilket överensstämmer med Nina Stjärnehags arbete som visar på att tjejer sällan väljer att polisanmäla ”digitalt våld”. Att det i stället är vanligt att tjejerna slutar använda den app de blir utsatta i – och att tjejer på så sätt ovilligt tvingas bort från digitala plattformar.

Nätet stor utmaning för Polisen

Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationella operativa avdelning, ser en stor utmaning i Polisens arbete med sexuella trakasserier på nätet.

– Det är svårt för oss att hantera alla brott som sker på nätet då brotten sällan anmäls. Mörkertalet av tjejer som blivit utsatta på nätet är stort, enormt, säger han.

Han tror att det till stor del handlar om att de utsatta är omedvetna om att det de råkat ut för är brottsligt eller att de blir utsatta i sådan grad att de normaliserar brotten.

Jan Olsson har själv aldrig tidigare hört talas om att tjejer trakasseras i köp- och säljappar som Tise. Men han är medveten om att problemet är utbrett i sociala medier.

Hur vet man att det man blivit utsatt för är olagligt och värt att anmäla?

– Om man blivit kränkt eller hotad till livet på nätet så räcker det sannolikt för att det ska anses vara brottsligt, men det finns även gränsfall. Därför är det viktigt att så många som möjligt anmäler så att vi får en överblick av vad som pågår på nätet.

”Tise bygger på förtroende och gemenskap”

När Aftonbladet når Tise svarar de inte på hur företaget arbetar för att förebygga att chattfunktionen missbrukas för trakasserier, inte heller hur många anmälningar om trakasserier som rapporterats. De lyfter att företaget uppmanare användare att polisanmäla vid upplevda trakasserier.

”Vi ser allvarligt på att vår plattform har missbrukats på detta sätt och att användare haft obehagliga upplevelser när man handlat second hand. Tise har nolltolerans mot trakasserier och annat olämpligt beteende”, skriver Johanna Juhl, Sverigechef på Tise, i ett mejl och fortsätter:

”Tise bygger till stor del på förtroende och gemenskap. Vi är beroende av att våra användare anmäler och rapporterar om de stöter på profiler eller annonser som inte hör hemma på plattformen”.

Följ ämnen i artikeln