Paris sopberg blir allt högre efter pensionsstrejk: ”Buffé för råttor”

Publicerad 2023-03-14

Renhållningsarbetarna i Paris fortsätter att strejka, vilket har lett till en stinkande situation.

Enligt stadens ledning rör det sig nu om tusentals ton sopor längs stadens trottoarer.

Överfulla soptunnor och högar med svarta soppåsar ligger längs Paris gator efter att stadens kommunanställda renhållningsarbetare gått ut i strejk.

– Det är smutsigt, det lockar råttor och kackerlackor, sade en person i fransk radio.

Strejken är ett led i de stora demonstrationerna som skakat Frankrike i flera veckor. Protesterna utlöstes på grund av den franska regeringens plan om att höja den allmänna pensionsåldern från 62 till 64.

Enligt Paris stad ligger det nu 5 600 ton ohanterade sopor på gatorna i stora delar av den franska huvudstaden.

I några distrikt hanteras soporna av privata företag, där jobbar arbetarna som vanligt. Men det finns rapporter om att aktivister har försökt förhindra sophämtningen även där.

Vice borgmästaren: Situationen är komplicerad

En kommentator på Europe1-radion beskrev situationen som ”en buffé” för de sex miljoner råttorna i Paris, som är fler än dubbelt så många som den mänskliga befolkningen.

– Strejken kan utlösa en förändring i råttbeteendet, de kommer att rota runt i soptunnor, föröka sig där och lämna urin och spillning. Vi har en oroande hälsorisk, sade specialisten Romain Lasseur till tidningen Le Parisien.

Stadens vice borgmästare Emmanuel Grégoire sade till BBC att situationen är komplicerad men man prioriterade att agera för allmänhetens säkerhet, med fokus på att rensa matmarknader, soppåsar som ligger på marken och säkerställa fotgängares säkerhet.

Huvudstadens renhållningsarbetare kommer ha ett möte på onsdag för att besluta om de ska fortsätta strejka. Sophämtare går för närvarande i pension vid 57 års åldern på grund av svåra arbetsförhållanden. Och att höja den allmänna pensionsåldern skulle innebära att de behöver arbeta två år längre.

Mängden sopor kan förändra råttornas beteende.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln