Regeringen vägrar ge besked om känsliga frågan

Fortsatt splittring mellan Tidöpartierna

Publicerad 2023-08-31

Regeringen och Sverigedemokraterna vägrar att ge besked om lärare ska tvingas anmäla papperslösa elever i framtiden.

Motsättningarna mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna är fortsatt stor.

– Vi från liberalerna har varit tydliga med att det inte kan bli lärarna som blir migrationspolitiken förlängda arm, säger Fredrik Malm (L).

Den känsliga frågan om anmälningsplikt ingår i ett större paket av lagändringar som regeringen och Sverigedemokraterna nu vill utreda. Syftet med ändringarna är att personer som inte har rätt att vistas i Sverige ska lämna landet tidigare.

Liberalernas Fredrik Malm har i flera uttalanden argumenterat för att lärare inte ska omfattas av anmälningsplikt och har hänvisat till barnkonventionen. Sverigedemokraternas Ludvig Aspling anser inte att det skulle bryta mot barnkonventionen och har sagt att barn som då tvingas lämna Sverige istället kan gå i skolan i hemlandet.

SD:s Ludvig Aspling går iväg medan Liberalernas Fredrik Malm intervjuas efter pressträffen.

”Genuint komplicerade frågor”

På torsdagsmorgonen höll Tidöpartierna en gemensam pressträff där de försökte tona ner motsättningarna.

– Det här är genuint komplicerade frågor. Därför är det viktigt att en utredare i lugn och ro för överväga alla dessa svåra delar och komma med ett genomarbetat förslag, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

I en intervju med Aftonbladet senare upprepade Ludvig Aspling (SD) att utredaren först får komma med sitt förslag, vilket sker om ett år.

Du och ditt parti har tidigare sagt att skolpersonal ska omfattas?

– Ja, att det är möjligt att omfatta dem, det skulle jag definitivt säga. Men det är inte säkert att det är där utredningen kommer landa.

Maria Malmer Stenergard (M) , Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L). 

L: Det är inte rimligt

Kommer du stödja förslaget om utredaren kommer fram till att inte omfatta skolpersonal?

– Det beror på under vilka premisser. Det finns en bred flora av regler inom EU. Av medlemsstater är det sju stycken som har rätt till skolgång för barn som inte har rätt att vistas i landet. Sedan är det tre som förbjuder det. De andra länderna ligger i en gråzon, där finns det anmälningsplikt och inte anmälningsplikt. Vi måste analysera vad utredaren kommer fram till.

Fredrik Malm (L).

Fredrik Malm (L) är mycket kritisk till att lärare och skolpersonal överhuvudtaget ska kunna omfattas av lagändringen.

– Man lägger en etisk börda i lärarnas knä som inte är rimligt, säger han.

– Vi från liberalerna har varit tydliga med att det inte kan bli lärarna som blir migrationspolitikens förlängda arm. Jag känner mig trygg med processen.

Betyder det att du känner dig trygg med att skolpersonal kommer undantas?

– Det är min bedömning ja.