Tjuvar släpptes fria – arresterna var fulla

Publicerad 2024-01-20

Genrebild

Tre inbrottstjuvar togs på bar gärning av polisen på Värmdö men släpptes på plats eftersom arresterna i Stockholm var fulla.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det inte ovanligt att platsbrist leder till att man börjat släppa misstänkta personer på fri fot.

– Beslutet går egentligen emot polisens riktlinjer, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på polisens mediecenter, som säger att hon är förvånad över nattens fall.

Den stora ökningen av gripna och anhållna har lett till överfulla häkten i flera delar av landet och man har tvingats flytta personer till polisens arrester.

Det i sin tur har gjort att polisens arrester också blivit fulla.

Natten till fredagen larmades polisen om ett pågående inbrott på Värmdö, enligt Rebecca Landberg, presstalesperson på polisens mediecenter.

Tre, sedan tidigare kända, inbrottstjuvar togs på bar gärning av polisen men eftersom arresterna i Stockholm var fullbelagda släpptes de på fri fot på plats, enligt uppgifter till Aftonbladet. Värmdö har drabbats hårt av flera inbrott och man har kunnat se att stölderna har minskat när man har gripit och häktat misstänka, enligt uppgifter.

– Det gjordes förhör på plats, men i natt var det fullt på arresterna. Beslutet som poliserna tog i natt går egentligen emot deras riktlinjer. Varför de valde att göra avsteg, vet jag inte, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på polisens mediecenter.

Uppgifter: Misstänkta släpps fria på grund av platsbrist

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det inte helt ovanligt att man börjat frige på plats i de ärenden som klassas som ”mindre” allvarliga om arrestläget är så ansträngt som det varit nu under en tid.

Det är ingenting som Rebecca Landberg, presstalesperson på polisens mediecenter, känner till.

– Jag var förvånad när jag hörde om nattens fall. Arrestläget får inte ligga till grund. Är det fullt får man köra folk till arresten i en annan region som har plats.

Polisen: Fullständigt fullt i dag

Rebecca Landberg säger att det just nu är många som sitter häktade, vilket är relaterat till den grova våldsvågen som drabbat framförallt Stockholm.

Rebecca Landberg vid Stockholmspolisen.

– Många häktade sitter i arrestceller. Samtidigt är det ett ständigt flöde in och ut ur de cellerna. Vid ett tillfälle i dag var det fullständigt fullt i Stockholm, så är det inte nu. Det är en siffra som förändras från timme till timme.

Är det tal om att det är på väg mot en systemkollaps?

– Nej, men det är ansträngt. Men vi är glada att det polisiära arbetet går så bra att det är fullt. Det är ett pusslande och märker man att det är så fullt som det var i helgen får man förvarna andra regioner om att man kanske behöver låna deras platser.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om överfulla häkten och arrester. I våras fick frihetsberövande bland annat förvaras i Kriminalvårdens bilar, enligt uppgifterna.