Vita huset kritiserar studentockupation

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-04-30

Demonstranter syns genom fönstren på Hamilton Hall, Columbia University i New York.

Uppretade studentaktivister på Columbia University i New York fortsätter ockupera den anrika byggnaden Hamilton Hall.

Vita huset riktar skarp kritik mot ockupationen. Samtidigt fortsätter polisen avvakta med att ingripa.

– Befria Palestina!

Hjälmförsedda Columbia-studenter skriker ut sin ilska mot Israels krigföring i Gaza. Det sker samtidigt som vissa av dem tagit över den 118 år gamla byggnaden Hamilton Hall, som även spelade en central roll i studentprotesterna 1968. Dörrar barrikaderas och glasrutor slås sönder, rapporterar The New York Times.

Övertagandet skedde under natten till tisdagen, efter att en tidsfrist löpt ut om att avveckla protesterna och det tältläger som byggts upp på universitetsområdet.

Stängs av

Ledningen på det prestigefulla universitetet har nu börjat stänga av de studenter som inte hörsammat kravet på att avveckla protesterna. Detta ”som en del av nästa fas av vårt åtgärdspaket för att garantera säkerheten på vårt universitetsområde”, uppger vice kommunikationschef Ben Chang.

Aktivisterna avfärdar åtgärden.

”Denna motbjudande skrämseltaktik betyder ingenting i jämförelse med de över 34 000 palestinier som dött”, säger studenterna i ett uttalande som lästes upp vid en pressträff i samband med att deadline passerats.

Studenter som inte bor på campus ges inte längre tillträde till området, rapporterar NBC News.

Vita huset kritiskt

Vita huset riktar skarp kritik mot ockupationen av byggnaden och president Joe Biden kallar det ”absolut fel tillvägagångssätt”, enligt Vita husets talesperson.

– Det är inte ett exempel på en fredlig demonstration, säger talespersonen John Kirby.

Ingen person har gripits för vandalism efter natten och polisen avvaktar med att gå in i byggnaden, meddelar New York-polisen som bedömer att det inte föreligger någon risk för liv eller hälsa.

Liknande studentilska har i två veckor kokat på många platser i USA där 1 200 personer gripits. Aktivisterna vänder sig främst mot det stora antalet döda och det enorma civila lidande som pågår i Gaza, en utveckling som på plakat beskrivs som ”folkmord”.

Men vid demonstrationerna ställs även krav på att lärosätena slutar handla med Israel eller bolag som stödjer Israel.