Efter attacken – Dadgostar och Anderssons krav till Kristersson

Publicerad 2024-05-01

GÖTEBORG. En vecka har gått sedan attacken mot Vänsterpartiets evenemang i Gubbängen.

Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) är i Göteborg för att förstamajtala – och kräver att Ulf Kristersson agerar mot politiskt våld.

– Ska vi kunna föra politiska samtal på våra skolor, arbetsplatser och i möteslokaler? Det är en fråga för Ulf Kristersson, säger Dadgostar.

I ett solbadande Göteborg vajar Vänsterpartiets fanor vid samlingsplatsen på Andra Långgatan – och tusentals väntas samlas för att demonstreras. Men partiet har skakats om av den attack som skedde vid ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm för exakt en vecka sedan.

Partiledare Nooshi Dadgostar (V) berättar att partimedlemmarna som befann sig på plats i lokalen mått dåligt.

– Många som var där var aktiva i partiet sedan länge, både unga och gamla. De var väldigt chockade av situationen. Det här hör inte hemma i Sverige, säger hon när Aftonbladet träffar henne innan demonstrationen.

Hon fortsätter:

– Det är viktigare än någonsin att vi står upp mot högerextrema våldsverkare som vill välta vår demokrati.

Nooshi Dadgostar (V).

”En välplanerad attack”

Enligt vittnesmål ska ett antal maskerade personer ha stormat lokalen i Gubbängen, misshandlat personer som var på plats och kastat rökbomber. När Miljöpartiets språkrör Amanda Lind pratade på en stödmanifestation efter attacken kallade hon händelsen för ”terrorhandling”.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson markerar också kraftigt mot det inträffade, när hon möter pressen på plats i Göteborg där hon ska förstamajtala.

– Det här var en välplanerad attack med fysiska tillhyggen, med syfte att tysta och skrämma. Det känns viktigare än på länge att vi höjer våra röster mot detta, säger hon.

Känner du någon rädsla för att gå i demonstrationståget idag?

– Nej, men jag känner mig oerhört övertygad om hur viktigt det är att stå upp mot högerextremism och rasism, säger Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson (S) på plats i Götborg på första maj.

Attacken kan påverka valrörelsen

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna startar sina valrörelser inför EU-parlamentsvalet i samband med förstamajdemonstrationerna. Magdalena Andersson vill inte svara på hur attacken i Gubbängen kan påverka partiets säkerhetsarbete under valrörelsen.

– Det där är en fråga för polisen, vi brukar inte prata om vårt säkerhetsarbete, säger hon.

Ulf Kristersson.

Nooshi Dadgostar (V):

– Vi kommer naturligtvis behöva titta på det. Men frågan är större än partiernas organisationer och lokaler. Det handlar om vår öppna demokrati.

Nooshi Dadgostar kräver att statsminister Ulf Kristersson (M) kallar till partiledarmöte, där han redogör för vilka insatser regeringen sätter in för att göra valrörelsen trygg och säker.

I det kravet får hon ytterligare stöd av Magdalena Andersson.

– Jag ser framemot ett möte där regeringen kan gå genom vilka åtgärder man avser vidta för att säkra tryggheten under valrörelsen, säger S-ledaren.

Nooshi Dadgostar säger att ”samhällsansvaret måste kliva in och säga stopp”.

– Ska vi kunna föra politiska samtal på våra skolor, arbetsplatser och i möteslokaler? Det är en fråga för Ulf Kristersson.

Ulf Kristerssons pressekreterare Hanna Strömberg skriver i ett sms till Aftonbladet att det är ”helt centralt för en öppen demokrati” att politiska möten ska kunna hållas utan våld och störning. Som svar på kraven om ett möte med statsministern hänvisar hon till att justitieminister Gunnar Strömmer bjudit in till partiöverskridande möte i frågan.

Maskerade personerna kastade in både färgbomber och rökbomber under det politiska mötet i Gubbängen.

Palestinafrågan dominerar

Magdalena Andersson presenterade på förmiddagen ett politiskt förslag inför EU-valet – tydligare åtgärder mot medlemsländer som rör sig i ”en odemokratisk riktning”. Hon pekar på bland annat Ungern, som av EU-parlamentet definierats som en hybridregering.

Om medlemsländer, som Andersson beskriver det, monterar ned sin demokrati ska de kunna uteslutas.

– Det är ingen kravlös gemenskap, det ska gälla tydliga och hårda krav för länder som är med i EU, säger hon.

Men på Göteborgs gator 1 maj 2024 dominerar en annan utrikespolitisk fråga. Palestinska flaggor syns hos många demonstranter och skyltar som protesterar mot Israels krig mot Hamas i Gaza förekommer frekvent.

– Det pågår ett folkmord i Palestina. Regeringen behöver agera med kraft. Jag kommer prata om det här i mitt tal idag, säger Nooshi Dadgostar.

Även Magdalena Andersson säger att hon kommer att prata om kriget i Gaza när hon håller tal på Götaplatsen under onsdagseftermiddagen. S-ledaren vill också se att regeringen agerar kraftigare.

– Jag skulle önska att de talade med högre stämma i internationella sammanhang. Det behövs en omedelbar vapenvila, mat och förnödenheter måste komma in. Våldet på Västbanken måste upphöra. Och det behövs en tvåstatslösning, säger hon.