Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken på Drottninggatan

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2017-04-09

Rakhmat Akilov, 39, skulle utvisas och var eftersökt av polisen.

I stället greps han i fredagskväll – misstänkt för att ha kört lastbilen som dödade fyra människor på Drottninggatan.

Nu kommer nya detaljer om 39-åringen som uppges erkänna i förhör:

– Jag har kört på otrogna, säger han enligt Aftonbladets källor.

Här förs Rakhmat Akilov, 39, till häktet i Stockholm.

14.53 kom larmet – en lastbil kör på människor på Stockholms mest folktäta gågata. Fyra personer dödades i vansinnesfärden som utreds som terrorbrott.

Timmar efter dådet ska den 39-årige uzbekiern Rakhmat Akilov ha klivit in på macken Circle K i Märsta och enligt vittnen uppträtt ”märkligt”. Rakhmat Akilov ska enligt uppgifter ha haft flera synliga skador på kroppen och sagt ”det var jag som gjorde det”.

Skadorna ska Akilov enligt Aftonbladets källor ha fått vid branden som uppstod i lastbilens förarhytt direkt efter att fordonet kraschat mot Åhlénshuset. Polisen har bekräftat att han haft ett föremål i hytten som antingen var en bomb eller någon form av brännbart föremål, saker som ”skulle kunna sättas ihop till ett farligt föremål”.

Det ska ha varit gasflaskor, en kemikalie, spik och skruvar som tillsammans skulle utgöra en bomb, enligt uppgift till Aftonbladet.

39-åringen ska efter att han greps och fördes in till Kronobergshäktet fortsatt att ta på sig dådet. Enligt Aftonbladets källor ska mannen ha sagt att han ”bombar Sverige för att vi bombar hans land”.

Rakhmat Akilov ska ha sagt i förhör att han är muslim och tillhör terrorsekten IS. Enligt 39-åringen ska ”ordern” om attentatet på Drottninggatan ha kommit från direkt från terrorgruppen i Syrien:

”Bombningarna i Syrien måste upphöra”, säger 39-åringen enligt Aftonbladets uppgifter.

– Jag är belagd med yppandeförbud och kan inte säga något, säger mannens försvarare Johan Eriksson.

”Vet att han visat extremsympatier”

Enligt Aftonbladets uppgifter ska 39-åringen ha sagt att han var kopplad till IS redan när han brottades ner av polis i Märsta. På söndagen uppgav polisen på en presskonferens att deras utredning visat att mannen uttryckt sympatier för IS.

– Vi vet att han visat sympatier för extrema organisationer, däribland IS, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef på polisen.

Aftonbladet kunde redan i fredags berätta att Rakhmat Akilov bland annat har laddat upp minst två propagandafilmer för IS på sin Facebooksida samt gillat en bild på blodiga människor, tagen sekunderna efter explosionen vid Boston Maraton den 15 april 2013.

Hittills ska polisen också ha hittat minst 70 ”digitala bevis” mot den misstänkte terroristen.

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg har också uppgett att de blivit tipsade om 39-åringen i fjol. Han fanns därmed i Säpos underrättelseregister men ”uppgifterna om honom gick inte att belägga”, enligt Thornberg.

Skulle utvisas

Rakhmat Akilov var därför inte flaggad den 13 februari när utvisningsbeslutet, då 39-åringen hållit sig undan, lämnades till polismyndigheten för att verkställas.

– Utifrån de fakta vi har nu följde det inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen, säger Jan Evensson, biträdande kommenderingschef region Stockholm.

Rakhmat Akilovs utlänningsärende inleddes i november 2014 när han sökte uppehållstillstånd i Sverige. Knappt två år senare avslog Migrationsverket hans ansökan och fattade beslut om att Akilov skulle utvisas.

Under 2016 lämnade Akilov in en överklagan men fick inget prövningstillstånd och vid samma tid tog Migrationsverket hans hemlandspass i beslag. Den 15 december 2016 fattades beslut om att Akilov skulle lämna landet inom fyra veckor. Men fyra veckor senare när polisen sökte honom för utvisning var han borta.

– Vet vi inte var de är kan vi heller inte verkställa utvisningen, säger Jonas Hysing, polisens nationella kommenderingschef, på en presskonferens i helgen.

”Skickade pengar till familjen”

39-åringen har haft postadress i norra Stockholm. Men där ska han inte ha bott enligt kvinnan som bor där.

– Jag kände honom egentligen inte, utan träffade honom bara när han skulle hämta sin post. Det var flera månader sen sist. Men enligt mig var han en person som bara ville jobba. Han var fyrabarnspappa och jobbade och skickade hem pengarna till sin familj, säger kvinnan.

Hon säger att Akilov ska ha bott på en adress i en av Stockholms södra förorter. På lördagen gick polisens nationella insatsstyrka in i en lägenhet i Vårberg med koppling till 39-åringen.

Teknisk bevisning knyter till bostad

Han ska, enligt Aftonbladets källor, ha befunnit sig i den bostaden bara timmar före det misstänkta terrorattentatet. Det ska finnas teknisk bevisning som styrker detta, och enligt uppgift ska 39-åringen a varit uppkopplad på ett trådlöst nätverk i bostaden.

Under det senaste året har den 39-årige fyrabarnspappan arbetat på ett byggsaneringsföretag i Stockholm.

”Han pratar aldrig politik eller religion, det enda han pratar om att få fler jobb så han kan skicka hem pengar till sin familj”, har en kompis till Akilov berättat för Aftonbladet.

En av hans dåvarande arbetskamrater på saneringsfirman berättar för Aftonbladet att 39-åringen hade bekymmer att sköta jobbet under slutet av förra året.

– Han fick sparken från ett projekt för att han sov på jobbet, säger den tidigare kollegan.

”Bara röker och sover”

I början av 2017 blev Rakhmat Akilov också av med jobbet. Hans före detta kollega har träffat 39-åringen en gång efter det, för ungefär en månad sedan.

– Jag frågade hur läget var, om han hade något jobb eller så, säger ex-kollegan.

– Han sa: ”Jag bara röker och sover”.

Vid ungefär samma tidpunkt tog alltså polisen över Rakhmat Akilovs utvisningsärende. Men i stället för att utvisas greps 39-åringen i fredagskväll – misstänkt för terrorbrott genom mord.

– Utifrån polisiära utgångspunkter finns det inget som säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna varefter utredningen fortskrider, säger rikspolischef Dan Eliasson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.