Bästa råden från Magdalena Ribbing

”Säger man inget till rasister och homofober är man feg”

Uppdaterad 2017-12-07 | Publicerad 2017-09-30

Magdalena Ribbing var för många ett facit för vad som är korrekt uppförande. Hon var tydlig med att man är skyldig att säga ifrån när människor är rasistiska och homofobiska, även om det är obekvämt.

– Det är inte okej att någon-några får sitta och säga dessa enfaldiga dumheter utan att någon protesterar, rådgav hon i en hyllad DN-spalt om hur man bemöter smygrasistiska släktingar under julen.

Här är råden från den avlidna vett och etikett-experten vi minns.

Magdalena Ribbing.

DN-medarbetaren och vett och etikett-experten Magdalena Ribbing har dött efter en fallolycka i hemmet. Hon blev 77 år gammal. Nu sörjer många den välkända profilen och flera av hennes vänner och bekanta har på sociala medier uttryckt sina känslor om hennes bortgång.

I sin spalt i DN har hon under många år svarat på läsarnas frågor om hyfs och vett. Välformulerade, skarpa råd som många tog till sig. Aftonbladet har samlat några av hennes mest minnesvärda råd.

BEMÖT DINA RASISTISKA SLÄKTINGAR

På frågan ”Är det okej att säga ifrån till släktingar med exempelvis kvinnoförnedrande eller smygrasistiska åsikter?” i DN-spalten inför julhelgen 2013 var Ribbing tydlig. Du ska säga emot, först hövligt, och sedan kräva att smygrasisten visar belägg för sina påståenden.
– Och till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär "det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?" 

– Därefter är det förmodligen slut på julstämningen, men det är inte heller okej att någon-några får sitta och säga dessa enfaldiga dumheter utan att någon protesterar.

I en intervju med Metro utvecklade hon sitt resonemang om varför man bör ta ställning mot rasism och sexism.

– Bara när det kommer rasistiska-främlingsfientliga-homofobiska åsikter behöver man lägga sig i samtalet. Men när ljusskygga åsikter vädras säger man det man anser vilket rimligen är: ”Du har fel, ge mig fakta till det du påstår, du har inga belägg för detta, det du säger är odemokratiskt” med mera. Och så försvarar man sin ståndpunkt till dess att man har alla med på sin sida. Säger man ingenting när någon uttrycker sig rasistiskt eller homofobiskt så är man feg, sa hon till Metro.

KRITISERADE HOMOFOBISKA FÖRÄLDRAR

Julen 2010 stöttade Ribbing i sin spalt en man som inte vet hur han ska göra med julfirandet. Anledningen – hans föräldrar är inte okej med att hans pojkvän medverkar under familjejulen.

Ribbing tyckte att det var solklart att mannen skulle välja att fira jul med sin man och påpekade att det är föräldrarna som valt bort honom genom att inte acceptera hans val av partner, inte han som valde bort sina föräldrar.

KLÄ BARN SOM BARN

I augusti i år rasade tv-profilen Lulu Carter över att svenskar klär sina barn dåligt. Ribbing ville inte gå i polemik med ”Äntligen hemma”-inredaren men poängterade för Aftonbladet att tiderna förändras.

– Förr var barn klädda som små vuxna, men det var länge sen. Sedan dess har man låtit barn få vara barn, och det är enligt min uppfattning det som är rätt, sa Ribbing till Aftonbladet.

Hon menade att det är praktiskt att föräldrar och barn hjälps åt att välja kläder.

– Jag tror utan att ha någon vetenskaplig grund till det, så tror jag att man kan hjälpa sina barn ganska bra, om man låter dem vara just barn, även i sin klädsel, tills dess att det inte är barn längre, det vill säga när de är 14 eller 15 år.

SÅ GÖR DU NÄR NÅGON ”MANSPREADAR”

Ytterligare ett minnesvärt råd i DN-spalten handlade om hur man ska agera när personer tar upp orimligt mycket med plats i lokaltrafiken genom att sitta brett med benen, så kallad ”manspreading”.

Det bästa är att undvika att provocera menade Ribbing, genom att resa sig och flytta till en annan plats. Funkar inte det kan man gå till motattack genom att själv ta mycket plats, tyckte experten.

”Men du kan också om det är möjligt, placera din väska eller bag eller påse eller vad du har med dig, på den del av ditt säte som vetter mot den bredbente (eller bredbenta). Säger vederbörande då något surt kan du säga milt ”det här är min plats som jag har betalat för”, skrev hon i DN-spalten.

”ATT NIA ÄR TRAMS”

I somras kommenterade Magdalena Ribbing att niandet av personer blivit allt vanligare inom serviceyrken. Att ”ni” återigen börjar ersätta ”du” såg experten inte som något särskilt positivt. Unga personer som börjat nia känner inte till den historiska bakgrunden menade hon.

– Niandet har tilltagit i en förfärande hast. Nu är det niande på alla möjliga håll och det är trams. Jag säger du till alla och vill att alla ska säga du till mig. Jag har bara ett undantag och det är kungafamiljen, där ska man inte säga du. Det handlar om respekt för statschefen och statsskicket, sa Magdalena Ribbing till SVT Nyheter.

HYFS VID ONE NIGHT STANDS

Aftonbladet-bloggaren Tramsfrans fick förra året stöd från Ribbing i hur han bör agera när han sovit över hos någon och vill låna deo morgon efter.

”Mitt finaste minne av Magdalena Ribbing: när hon förbjöd mig att låna deo hos one night stands. RIP Maggan”, skriver han på Instagram.

Följ ämnen i artikeln