”Spionval” försvunnen från norsk hamn

TT-NTB

Publicerad 2019-07-20

Vitvalen "Hvaldimir" har försvunnit från hamnen i norska Hammerfest – och kan inte ha tagit sig därifrån på egen hand, enligt organisationen Norwegian Orca Survey (NOS).

– Han kan antagligen inte navigera i havet. Om han får uppmärksamhet och blir matad från en båt följer han efter, säger Richard Karoliussen på NOS.

– Det här är inte en vild val. Han kan antagligen inte navigera i havet. Om han får uppmärksamhet och blir matad från en båt följer han efter, säger Richard Karoliussen på NOS till tidningen Ifinnmark.

Hvaldimir blev kändis i april i år, då den dök upp Rolfsøya i Finnmark, simmade runt bland sälar och sökte kontakt med människor. Det faktum att den hade på sig en kamerasele märkt "Utrustning från Sankt Petersburg", kombinerat med spekulationer om att valen tränats av ryska militären, gav den smeknamnet Hvaldimir, efter den norska stavningen av val.

Var Hvaldimir nu befinner sig är oklart, men flera sociala medier-användare påstår sig ha sett valen utanför ön Seiland i Finnmark, enligt NRK.

Karoliussen bekräftar för VG att Hvaldimir nu befinner sig i Kårhavn, väst om Hammerfest.

– Vi drar ut med vår båt nu och försöker få honom med oss tillbaka. Han följer nog efter, säger Karoliussen.

Hvaldimir.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln