Läkare och sjuksköterskor får intensivvård

TT

Publicerad 2020-03-31

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Läkarföreningen i Stockholm. Arkivbild.

Tre läkare och två sjuksköterskor intensivvårdas på sjukhus i Stockholm efter att ha smittats med covid-19, uppger flera medier.

Enligt läkarföreningens ordförande på Södersjukhuset, Clara Strömberg, vårdas de på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

– Det här handlar inte om personer som är 60 plus eller åldringar. Det är personer som annars är friska, säger hon till Dagens Nyheter.

Strömberg uppger att en av läkarna ska vara på bättringsvägen.

Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, säger till DN att det inte är klart hur de fem vårdanställda smittats men bekräftar att en av de smittade läkarna har arbetat i en akutläkarbil.

– Det finns en stark misstanke i det fallet om att det inte fanns skyddsutrustning för den läkaren, säger Styrud som är kritisk mot att Folkhälsomyndigheten har en rekommendation, regionen har en annan och sjukhusen har egna.

– Folkhälsomyndigheten som är den statliga kunskapsmyndigheten har även tonat ned kraven i sina nya riktlinjer. Man hoppas ju att det är baserat på vetenskaplig evidens.

Region Stockholm vill inte bekräfta uppgifterna om de intensivvårdade läkarna och sjuksköterskorna utan hänvisar till patientsekretessen.

Följ ämnen i artikeln