Kassörskan: Vissa hostar rätt ut

Dagligvaruhandeln ytterligare en sårbar yrkesgrupp

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-29

På Ica Supermarket i Simrishamn, jobbar Lena Barrborn i kassan. Dagligen möter hon uppemot 1 000 kunder i butiken. Något annat skydd än handskar har hon inte än så länge.

SIMRISHAMN. De finns också i främsta ledet.

Under en arbetsdag möter de över 1 000 kunder på armlängds avstånd.

– Det känns inte riktigt bra, det är ju den här smittan. Vissa kunder hostar rätt ut utan att hålla för munnen, säger kassörskan Lena Barrborn, 58.

Handelsanställdas förbund, med cirka 155 000 medlemmar, har de senaste veckorna varit nedringt.

– Det är fullkomligt galet. Det är ungefär femdubbelt så många som ringer mot normalt. De som jobbar träffar hundratals, ibland tusentals människor per dag. Och det är inte alla arbetsgivare som tillhandahåller den utrustning som de ska tillhandahålla, säger förbundsordförande Susanna Gideonsson.

– Enligt arbetsskyddslagen är arbetsgivaren skyldig att skydda de anställda från vad som kan vara fara för liv och hälsa.

Lena Barrborn och Helén Sassersson.

”Vi har att göra”

I hjärtat av Österlen ligger Simrishamn. Här märks effekterna av coronasmittan tydligt. Efterfrågan på hemkörd mat har ökat kraftigt de senaste veckorna.

– I de här tiderna har det eskalerat med kunder som har det behovet. Tidigare körde vi på måndagar och fredagar, nu kör vi fyra dagar i veckan plus att vi har valt att öppna två dagar i veckan en timme innan ordinarie öppettid för dem som är i riskzonen. Så vi har att göra, säger Karin Biel Reer som tog över Ica i höstas tillsammans med maken Robban Reer.

Hon säger att de diskuterar säkerheten för de anställda nästan varje dag.

– Man är ju väldigt utsatt i butik, alla kunder ska ju igenom kassan. Vi har inte kommit så långt att vi har satt upp plexiglas här än, men det kommer ju, säger Karin Biel Reer.

”Måste agera”

Robban Reer håller med om vikten av att skydda personalen.

– Ska vi ha munskydd eller ska vi skaffa ännu mer skyddsutrustning för att kunna jobba? Det är inte helt lätt. Men vi är beroende av vår personal, så vi måste agera. Jag har ju funderat på vad som händer om många i personalen blir jättesjuka, säger han.

”Man både vill att det ska vara mycket folk och på samma gång vill man inte det egentligen”, säger kassörskan Helén Sassersson, 54.

Påsken är på väg, då fylls stan av turister och sommargäster. Hur känner ni inför det?

– Man är beroende av alla som kommer hit, det är man ju i småstäder. På samma gång är det lite delat. Man både vill att det ska vara mycket folk och på samma gång vill man inte det egentligen. Vi är ändå lyckligt lottade som får ha kvar våra jobb, säger kassörskan Helén Sassersson, 54.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen