Svajig hissning av EU-flaggor

Anna Hansson/TT

Publicerad 2019-05-10

Inte helt lätt att hissa EU-flaggan. Här ett upp- och nedvänt exempel från Grekland. Arkivbild.

EU-valet närmar sig. Men kunskaperna om unionens flagga svajar – och är inte i topp. Hur flaggan ibland har hissats har dissats av flaggentusiaster.

– Vi har sett den hänga upp och ned, säger flaggbutiksägare Helena Pettersson.

Om runt två veckor är det dags för Europa att välja vilka politiker som ska representera deras land i EU.

Uppmärksamma betraktare har dock sett att unionens flagga då och då hamnar upp och ned.

– Vi har sett att det hänt på offentliga platser, säger Helena Pettersson, ägare till Engelbrektsons flaggfabrik, till TT.

– Vi som har vana flaggögon ser det väldigt fort.

"Ska stå på benen"

EU-flaggan har små gula stjärnor i en ring mot en blå bakgrund. Stjärnorna står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk.

– Man kan tänka att stjärnan ska stå på sina fötter med huvudet uppåt, säger Helena Pettersson.

EU-flaggan är en samlingsflagga för flera länder och har inte samma hårda krav kring hur den ska hanteras som nationsflaggor, säger Helena Pettersson.

– Just när det gäller EU är det ingen egentlig fara, men det ser inte professionellt ut. Det är inte som Storbritannien där en upp- och nedvänd har större konsekvenser – då betyder det att det är krig.

Felvända vimplar

Inte bara EU-flaggan hissas tokigt. Den blågula svenska vimpeln hamnar också ibland felaktigt med den gula sidan upp i stället för den blå.

– Där begås felen mestadels på den privata sidan, men det händer även på den offentliga sidan.

Helena Pettersson, som tog över flaggverksamheten efter sin far och farbror och "är född i tygrullen", vill gärna se att EU-flaggan hissas mer – så länge den hissas på rätt sätt.

– Vi är ju med i EU och många länder representeras i en och samma flagga Det är ett sätt att välkomna många människor. Hissar man den har man gjort en gest för många, säger Helena Pettersson.