Professorernas bästa tips till osäkra väljare

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-05-26

Nu hålls val till Europaparlamentet. Arkivbild.

Vallokalerna har öppnat och nu gäller det att bestämma sig.

Är du osäker på parti eller kandidat i EU-valet? Misströsta icke – statsvetarprofessorerna Marie Demker och Tommy Möller ger sina bästa tips för att kunna fatta ett välgrundat beslut.

Det kan vara klurigt att sätta ned foten kring valet till EU-parlamentet. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har en checklista till de osäkra väljarna. Till att börja med tycker hon att det är bra att bilda sig en uppfattning om vilka frågor som EU-parlamentet ens fattar beslut om, till exempel genom att besöka Europaportalens sajt.

– Risken är att man fastnar för en kandidat eller ett parti med en nationell politik som man gillar. Ofta är andra frågor centrala i EU-parlamentet, som klimat, migration, den fria rörligheten och synen på globala rättvisefrågor, säger Demker.

Hon tycker dock inte att det nödvändigtvis är en dålig idé att rösta på samma parti i EU-valet som i riksdagsvalet.

– Nej, det behöver det inte vara, det kan vara en genväg om man känner sig väldigt trygg och är en stark sympatisör till sitt parti.

Kandidaterna viktiga

Den andra punkten på listan är att kika närmare på de olika kandidaterna som står på partiernas valsedlar. Marie Demker betonar att det är viktigare att personkryssa i EU-valet än i riksdagsvalet.

– Fundera på hur trovärdiga och erfarna de verkar. Sverige skickar 20 personer till EU-parlamentet, och de blir väldigt viktiga utifrån sin förmåga att ta för sig i systemet och föra fram den politik som man önskar. Ledamöterna tillhör inte en homogen grupp som i Sveriges riksdag.

Sist men inte minst, fundera över den partigrupp i EU-parlamentet som partiet och kandidaterna vill ansluta sig till om de blir valda.

Marie Demker avråder från att enbart fatta sitt beslut utifrån en debatt mellan kandidaterna.

– Det är lätt att under- eller övervärdera kandidaterna. Det är inte enbart i relation till de svenska parlamentarikerna som de kommer att agera i parlamentet, utan i relation till andra länders delegater och till partigrupperna, säger hon.

Tipsar om valkompassen

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, vill gärna slå ett slag för TT:s valkompass som han har medverkat till.

– Kompassen ger kunskap om 15 centrala sakfrågor, där man kan läsa på och tydligt se hur argumenten ser ut för och emot. Man kan se hur de olika partierna står i olika frågor, och sedan jämföra med hur man själv tycker, säger han.

– Sedan behöva man inte nödvändigtvis rösta på det parti som kompassen föreslår, det är andra saker som också väger in.

Möller delar Marie Demkers syn på kandidaternas särskilda betydelse i EU-valet.

– Partipiskorna viner inte lika hårt i Bryssel som i Stockholm, och en driven EU-parlamentariker kan få en hel del uträttat, det har historien visat. Man ska titta på vad kandidaterna representerar, vad de står för och göra en bedömning av vad de kan få uträttat, säger han.