Protestvåg sveper över världen

TT-AFP

Publicerad 2019-10-26

Under de senaste veckorna har en våg av proteströrelser svept över världen.

Här är en genomgång av de största protesterna som inleddes i oktober, samt några som har pågått ännu längre.

Etiopien

När: Sedan den 24 oktober

Utlösande faktor: Kritik mot landets säkerhetsstyrkor, som enligt aktivisten och medieentreprenören Jawar Mohammed tagit sig in i hans hem och försökt avlägsna hans säkerhetspersonal. Demonstranterna har även upprörts av ett uttalande från landets premiärminister Abiy Ahmed som tolkats som en kritik mot regimkritiska röster.

Läget: Våld har präglat huvudstaden Addis Adeba och andra delar av regionen Oromia.

Offer: Åtminstone 67 personer har dödats under två dagars protester.

Bolivia

När: Sedan den 21 oktober.

Utlösande faktor: De omtvistade resultaten i presidentvalet den 20 oktober som med minimal marginal säkrade den sittande presidenten Evo Morales fjärde mandatperiod. Morales motståndare hävdar valfusk och bland annat den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS kräver att valresultatet granskas.

Läget: Det har varit våldsamt i flera regioner och en generalstrejk inleddes den 23 oktober.

Offer: Flera personer har skadats i sammandrabbningar mellan de som stöder Morales och hans motståndare.

Chile

När: Sedan den 18 oktober.

Utlösande faktor: En prisökning på kollektivtrafikavgifter, men det har utvecklats till att mer allmänt handla om höga levnadsomkostnader i landet.

Läget: President Sebastián Piñera har stoppat prisökningen och tillkännagett flera sociala reformer – exempelvis höjda pensioner och lägre elkostnader – men protesterna fortsätter. En generalstrejk inleddes den 23 oktober.

Offer: 18 döda.

Libanon

När: Sedan den 17 oktober.

Utlösande faktor: En föreslagen skatt på samtal som görs via meddelandeappar. Det mynnade ut i massdemonstrationer mot korruption och skattehöjningar.

Läget: Premiärminister Saad al-Hariri och hans regering övergav snabbt förslaget och har tillkännagett ekonomiska reformer. Men protesterna har utvidgats och nu krävs en genomgående politisk reform.

Offer: Överlag har protesterna varit fredliga och det finns inte några uppgifter om skadade. Demonstrationerna har dock förlamat landet.

Spanien (Katalonien)

När: Sedan den 14 oktober.

Utlösande faktor: Fängelsedomar mot nio katalanska separatistledare för sin roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017.

Läget: Efter en intensiv vecka i mitten av oktober har protestyttringarna blivit färre. Samtidigt har rörelsen bakom protesterna annonserat flera demonstrationer i november i samband med att Spanien går till val.

Offer: Minst 500 personer har skadats och över 150 personer gripits.

Guinea

När: Sedan den 7 oktober.

Utlösande faktor: Ett lagförslag som skulle tillåta presidenten Alpha Condé att bli omvald till en tredje mandatperiod.

Läget: Tusentals människor har gått med i en rad demonstrationer organiserade av en allians av flera oppositionsgrupper, FNDC.

Offer: Minst tio personer har dödats.

Ecuador

När: Från den 1 till den 13 oktober.

Utlösande faktor: Skrotning av bränslesubventioner.

Läget: Efter tolv dagars protester nådde president Lenín Moreno och rörelsen som ledde demonstrationerna en överenskommelse under vilken regeringen återinförde bränslesubventioner.

Offer: Åtta dödade och 1 340 skadade.

Irak

När: Sedan den 1 oktober.

Utlösande faktor: Uppmaningar på sociala medier om att protestera mot korruption, arbetslöshet och en illa skött offentlig sektor.

Läget: Efter en vecka med protester, som snabbt eskalerade till konflikter mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter, tillkännagav regeringen reformer. Människor fortsatte att kräva en översyn av det politiska systemet samt ett slut på korruption och arbetslöshet. Den 25 oktober återupptogs protesterna.

Offer: Mer än 150 döda den första veckan. Sedan den 25 oktober har minst 40 personer dödats.

Flera andra proteströrelser, som startade tidigare i år, fortsätter:

• I Hongkong inleddes en proteströrelse den 9 juni efter ett lagförslag om att möjliggöra utlämningar till Kina. Efter månader med regelbundna demonstrationer drogs lagförslaget tillbaka i september, men protesterna hade redan breddats för att kräva större demokratiska friheter. Protesterna var inledningsvis fredliga, men vid flera tillfällen har demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbat samman.

• I februari orsakade Algeriets president Abdelaziz Bouteflikas beslut att ställa upp för en femte mandatperiod en våg av fredliga demonstrationer. Bouteflika avgick i april men demonstranter fortsätter att kräva politiska reformer och att personer som tillhörde den tidigare regimen avgår innan ett val kan hållas. Presidentvalet är planerat till den 12 december.