Man hittad död efter kraftigt oväder i Spanien

Publicerad 2019-07-09

En man har hittats död efter kraftiga översvämningar till följd av ett ihållande regnoväder i norra Spanien.

Hans bil tros ha svepts iväg när en närliggande flod steg till över fyra meter på bara några timmar.

Myndigheterna uppmanar människor boende i området att stanna hemma i dag eftersom regnet fortsätter att falla.

Räddningspersonal hittade mannens kropp under tisdagen i orten Moriones i norra Spanien, rapporterar El Pais.

Hans bil tros ha svepts iväg någon gång på måndagskvällen när floden Cidacos i norra Spanien översvämmades av det kraftiga regnet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Cidacos ha stigit från elva centimeter till över fyra meter på bara några timmar.

Förutom kraftigt regn ska det även ha kommit hagel, uppger nyhetsbyrån AP.

I staden Tafalla, med 10 000 invånare, där Cidacos rinner, tog det flera timmar för räddningstjänsten att över huvud taget kunna ta sig fram eftersom vägarna var översvämmade. Även järnvägsspåren svämmades över. Stora elavbrott har rapporterats även i andra delar av Spanien.

På sociala medier har spansk polis delat filmer och bilder från invånare i norra Spanien där allt från soptunnor till bilar sveps iväg i vattnet. Flera fordon har också fastnat i leran som bildats efter vattenmassorna.

Spaniens nationella vädermyndighet AEMET varnade redan i går om att ett 30-tal regioner skulle drabbas av hagelstormar och kraftigt regn, skriver El Pais. Och det ska fortsätta regna under tisdagen. Invånarna som bor nära floden har därför rekommenderats att stanna hemma.

Stormregnet kom som en överraskning för regionen, med fyra gånger mer regn än beräknat. Detta efter att man nyligen haft värmebölja i Spanien, som även den krävde människoliv.