Mordförsök, kanonskott och bastubrand – så var midsommar 2019

Publicerad 2019-06-22

Utanför Sundsvall larmade polisen när ungdomar sköt salut i en gammal kanon.

I Kalmar fick räddningstjänsten rycka ut efter att någon tappat en högtalare på ett bastuaggregat.

Midsommar är årets tredje värsta högtid sett till SOS-alarm – och det ser inte ut att ha varit något undantag i år.

Jämfört med en vanlig fredag ökar samtalen till SOS Alarm i snitt med 17 procent varje midsommar. Det motsvarar över 1100 fler samtal än vanligt.

– Den 17-procentiga höjningen runt midsommar har legat rätt stadig, säger Jenny Friberg, kommunikationsstrateg på SOS Alarm till TT.

”Mycket fylleri, mycket bråk”

Och även om det inte finns någon exakt statistik ännu så ser årets midsommar inte ut att ha varit något undantag. När Aftonbladet ringer runt bland polisregionerna under midsommarnatten är svaret ungefär det samma överallt.

– Det har varit mycket fylleri och mycket bråk. Det är hårt tryck på patrullerna, säger Anders Hulting, vakthavande befäl i polisregion Skåne.

Ungdomar sköt med kanon

På Alnön utanför Sundsvall larmades polisen om en kraftig explosion. Det var vid 22-tiden på midsommarafton. Midsommarfirare hade hört smällen och sett en stor rökpelare.

Polisen ryckte ut till platsen bara för att hitta några midsommarfirande ungdomar. Enligt polisen hade de fått tag på en gammal salutkanon som tillhörde en av deras föräldrar. Och lagom till midsommar tyckte de att det var läge att skjuta salut.

– Kanonen fungerade men det går inte att skjuta skarpt med den, säger Martin Lusth, RLC-befäl region Nord.

Ungdomarna fick en tillsägelse men fick sen fira midsommarafton vidare i lugn och ro.

Tappade högtalare på bastuaggregat

Ungefär samtidigt larmades räddningstjänsten i Kalmar till en villabrand i Hagby Oxhage. Det visade sig att någon hade tappat en högtalare på ett varmt bastuaggregat.

Midsommarfirarna klarade sig ändå med blotta förskräckelsen. Villan stod kvar och räddningstjänsten hjälpte till med att vädra ut röken. Hur bastubadarna löste musiken resten av kvällen är oklart.

I Trelleborg gick det värre där en kontorsbyggnad på ett industriområde brann ner till grunden. Branden startade efter klockan 22 på midsommarafton. Och redan när räddningstjänsten kom fram till platsen insåg de att byggnaden inte gick att rädda. Ingen skadades däremot i branden.

Man död i singelolycka

Midsommarafton ledde dock som vanligt också till dödsfall i trafiken.

En man i 50-årsåldern omkom då han körde av vägen medan han provkörde en tävlingsbil utanför Laxå vid 22-tiden på midsommarafton. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik och bilen har tagits i beslag.

På E4, i höjd med Vagnhärad, voltade också en bil av vägen. Enligt polisen slungades två av tre passagerare ut ur bilden. De togs till sjukhus och en av dem beskrivs som allvarligt skadad. Enligt polisen finns det misstankar om rattfylleri i samband med olyckan.

En man i 20-årsåldern dog efter att ha färdats på en moped och krockat med ett träd under midsommarkvällen. Ytterligare en man färdades på mopeden men avvek från platsen innan polis och ambulans hunnit fram.

Män attackerade väktare

Runtom i landet har också fyllebråk hållit polisen upptagen. Vid 23-tiden på midsommarafton larmade väktare i Uppsala om att de anfölls av tre män.

– Det var rätt många inringade om det här och ordningsvakterna larmar att de var i underläge, säger Tor Stens, RLC-befäl i polisregion Mitt.

De tre männen greps till sist av väktarna och lämnades över till polisen. En av väktarna fick uppsöka sjukhus och männen omhändertogs för fylleri, enligt polisen. De misstänks samtidigt för våld mot tjänsteman.

Vid 02-tiden rånades och avtvingades en man i 30-årsåldern sina kläder i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. Förutom det knivskars mannen även i magen och tvingades att simma runt i älven.

Tre män har under natten sökts med hundpatrull utan resultat.

Man gripen för mordförsök

I Gävle har samtidigt en man i 30-årsåldern gripits misstänkt för mordförsök under midsommarafton.

Han ska ha knivhuggit en jämnårig man i sin egen lägenhet tidigare på midsommaraftonen. Den knivhuggne mannen lyckades fly och larmade själv polisen. Han klarade sig utan livshotande skador.

Misstänkt våldtäkt

Vid 01-tiden stötte en polispatrull i Tierp på en kvinna 20-årig som uppgav att hon utsatts för en våldtäkt.

– Kort därpå kunde patrullen gripa en man i samma ålder, säger Pelle Nellberg, presstalesperson vid polisen.

Mannen anhölls senare under morgonen av åklagare.