Trump: Iran har länge brutit mot kärnavtalet

Filip Norman/TT

Publicerad 2019-07-10

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump hävdar, utan att presentera några bevis, att Iran i hemlighet anrikat uran i strid mot det internationella kärnenergiavtalet.

Nu vill han utöka sanktionerna mot landet.

Trumps påstående går stick i stäv med FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, som konstaterat att Iran följt avtalet.

USA drog sig ur avtalet i fjol och införde sedan omfattande sanktioner mot Iran, som nu för att pressa Europa att hjälpa landet att runda sanktionerna börjat bryta mot vissa av de begränsningar som stipuleras i avtalet.

Trump vill nu utöka sanktionerna.

"Iran har sedan länge i hemlighet 'anrikat', fullständigt i strid med det förskräckliga 150 miljarder dollar dyra avtalet som slöts av John Kerry och Obamaregeringen. Kom ihåg att det löper ut om ett fåtal år. Sanktionerna kommer snart att utökas, rejält!", skriver Trump på Twitter.

De delar i avtalet som gäller anrikningstaket löper ut 2030.

Iran har de senaste två veckorna brutit mot två begränsningar i kärnenergiavtalet, dels taket för hur mycket uran landet får anrika dels taket för hur hög reningsgrad uranet får ha.

President Hassan Rohani hävdar att Iran fortfarande håller sig inom avtalets ramverk.

– Vi har ingenting att dölja, sade Kazim Gharib Abadi, Irans sändebud i IAEA efter ett extrainsatt möte på onsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han betonade att IAEA övervakar varje steg i Irans kärnenergiprogram.