Äppeltavlan i Kivik föreställer – äpplen

Uppdaterad 2019-09-29 | Publicerad 2019-09-28

Lugn och vila är temat för årets äppeltavla i Kivik, som vuxit fram under stort hemlighetsmakeri under den senaste veckan. På lördagen avtäcktes den under den årliga äppelmarknaden som lockar många besökare.

Årets tavla går mest i grönt, med grenar som löper över den runt 100 kvadratmeter stora tavlan och dignar av mogna äpplen – gjorda av äpplen med läckert rödflammiga inslag.

Både motiv och material är detsamma – äpplen. Mellan 35 000 och 40 000 äpplen har fästs med spik på underlaget och det färdiga verket föreställer äpplen i grönska.

Emma Karp Lundström firar 20-årsjubileum som konstnär bakom tavlan, ett uppdrag som hon tog över efter sin far Helge Lundström. Till sin hjälp har hon haft ett tiotal personer som arbetat hela veckan med att färdigställa verket, som fått titeln "Höstvila".

– Utgångsläget är någon form av vila och lugn med äpplet som budbärare, sade hon till Ystads Allehanda tidigare i veckan om motivet.

Emma Karp Lundström är verksam som konstnär i Brantevik på Österlen och har tidigare bland annat fått Simrishamns kommuns kulturpris.

Äppelmarknaden i Kivik pågår hela helgen, med provsmakning och sortbestämning av äpplen, utdelning av årets Guldäpple och matgata med lokala delikatesser.