Avtal om 31 helikoptrar för brandbekämpning

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2019-04-05

Helikoptrar är långsammare och tar mindre vatten än flygplan, men de är mer flexibla och kan skopa upp vatten även ur mindre vattendrag. Vattenbombning var avgörande när sommarens skogsbränder i bland annat Hälsingland bekämpades. Arkivbild.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har avtalat om att få tillgång till 31 helikoptrar under skogsbrandssäsongen.

– Förhoppningsvis kommer vi inte hamna i de situationer vi hade i somras eller i Västmanland 2014 igen, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB.

Under sommarens kraftiga skogsbränder gick räddningstjänsterna på knäna och flera EU-länder bistod med vattenbombning när de inhemska resurserna inte räckte till – vilket ledde till mycket hård och omfattande kritik. Med det nytecknade avtalet mellan MSB och tre helikopterföretag ska det bli ändring.

De 31 helikoptrarna kommer att vara i beredskap mellan den 1 maj och den 15 september.

– Det här är ett gott stöd till svenska räddningstjänster. Bränder bekämpas med markstyrkor. Men med luftburet stöd som dämpar lågorna har du mycket större chans att släcka branden från marken, säger Björn Johansson.

Baser runt om i landet

Helikoptrarna är stationerade på ett antal baser runt om i landet och kan på så sätt täcka in hela Sveriges yta på kort tid. Under skogsbrandssäsongen kan helikoptrarna placeras på de platser där brandrisken är hög.

– Vi kommer att analysera brandriskprognoserna ingående under sommaren, och utifrån det kommer vi att anpassa beredskapen till rätt nivå och till rätt region i landet, säger Björn Johansson.

Inom 90 minuter

I grundberedskap ska helikoptrarna kunna stå till MSB:s förfogande inom högst tolv timmar. Om brandrisken ökar kan helikoptrarna ställas i beredskap med 180 minuters inställelsetid. Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter.

Avtalet med helikopterföretagen löper på ett år med option på ytterligare ett år, enligt Björn Johansson.

– Anledningen till att vi inte valde en längre avtalstid är att det är första gången vi gör det här och vi har haft kort om tid på oss att få till den här resursen. Vi kör ett år och sedan utvärderar vi. Nästa avtalsperiod blir sannolikt längre än ett år.